AM geselecteerd voor ontwikkelen 135 woningen in Amsterdam Zuidoost

De gemeente Amsterdam heeft gebiedsontwikkelaar AM geselecteerd voor het ontwikkelen van woningen aan het Vreeswijkpad in Amsterdam-Zuidoost.

Naast een selectiecommissie van professionals werden de inzenders beoordeeld door een onafhankelijke burgerjury. Het is voor het eerst dat dit op deze manier door de gemeente Amsterdam wordt gedaan. Daarnaast was participatie een belangrijk selectiecriterium in deze tender. Nu het selectieproces is voltooid, verkoopt de gemeente deze locatie nadat op het naastgelegen terrein een nieuwe school is gerealiseerd en deze locatie beschikbaar komt voor woningbouw.
Er worden 135 woningen gebouwd, waarvan minstens tweederde in het middeldure koopsegment. Het plan van AM voorziet in twee blokken bebouwing met een diversiteit aan woningen, waaronder grondgebonden generatiewoningen en een mix van appartementen. In de blokken wordt een parkeervoorziening gerealiseerd en op deze parkeervoorziening komt een grote gemeenschappelijke binnentuin. De twee blokken zijn uitgewerkt door architectenbureau INBO, de grote gemeenschappelijke binnentuin is een ontwerp van landschapsarchitect Felixx.
Voor het starten van de ontwikkeling worden de woningen vanaf het schetsontwerp te koop aangeboden. Daarbij krijgen potentiële bewoners maximaal invloed op de uitwerking van de woning qua vorm, gevel en plattegrond. Bewoners die een sociale huurwoning in de buurt achterlaten, alsmede remigranten, krijgen voorrang bij de verkoop. Er is een voornemen om de woningen door het toepassen van de KoopStart-regeling onder de marktwaarde te verkopen. Dit betekent dat de koper pas bij doorverkoop het verschil tussen aankoop- en marktwaarde hoeft te betalen. Hierdoor is een groot deel van de woningen bereikbaar voor de starters op de woningmarkt. Deze regeling wordt nog nader uitgewerkt met de gemeente Amsterdam.
Alle betrokken partijen hebben zich verenigd in ontwerpteam Studio 1106. Studio1106 heeft een positieve klimaatimpact door zowel energie, mobiliteit als klimaatadaptatie in te zetten. Op energiegebied is het project energieleverend en de energie wordt opgeslagen en uitgewisseld binnen het project en omgeving. In het project komt een mobiliteitscoöperatie voor en door bewoners waarmee zes elektrische deelauto’s voor alle bewoners toegankelijk zijn. Daarnaast heeft het project een hoge flexibiliteitsscore, is klimaatadaptief en is een katalysator voor de lokale biodiversiteit door habitats te realiseren voor uiteenlopende diersoorten, waaronder de zwaluw, huismus en vleermuis die op de Rode lijst staan voor bedreigde diersoorten.