Gebouwen in de provincie Groningen moeten in 2028 voldoende aardbevingsbestendig zijn, maar dat gaat niet lukken, zo meldt staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) aan de Tweede Kamer.
Het merendeel van het werk is over vier jaar gereed, zo bezweert Van Marum, maar niet het totale project. “Dat is teleurstellend, vooral voor bewoners. Zij zullen in sommige gevallen langer op hun versterking moeten wachten dan tot nog toe gedacht.”
De staatssecretaris wijt de vertraging vooral aan een grotere hoeveelheid gebouwen die versterkt moeten worden, alsmede de verduurzamingsopgave die er voorligt. Daarnaast heeft de coronaperiode zand in de machine gestrooid, omdat beoordelingen op afstand moesten plaatsvinden.
Verhoogd risico
De decennialange gaswinning in Groningen heeft al talloze aardbevingen veroorzaakt in het winningsgebied. Ook nu de exploitatie van het Groningenveld definitief is gestopt, is er nog jarenlang sprake van een verhoogd bevingsrisico. Duizenden gebouwen voldoen daardoor niet aan de veiligheidsnorm en moeten daarom versterkt of herbouwd worden.
Het aardgasveld in Groningen loopt grofweg van de Eemshaven in het noorden tot en met Oude Pekela in het zuiden. Volgens het KNMI lag het seismisch zwaartepunt in 2018 in Loppersum en omgeving.
Aardbevingsbestendige woningen
De afgelopen jaren werden in de plaatsen boven het Groningerveld aardbevingsbestendige woningen gebouwd. Zo worden in de wijk Opwierde in Appingedam ruim 1550 woningen vernieuwd, versterkt en verduurzaamd. Daarvan zijn inmiddels 600 woningen opgeleverd.
Bouwbedrijf Nijhuis Noord realiseert momenteel in samenwerking met onder meer prefab beton-specialist MBS Groep 365 woningen in deelwijk Opwierde 1. De nieuwe woningen zijn, naast aardbevingsbestendig, energiezuinig en gasloos.