Als de angst voor een natuurramp meespeelt bij de keuze voor een woninglocatie, dan kan de potentiële waardevermindering van woningen gelegen in een risicogebied oplopen tot € 200 mrd.
Dat blijkt uit een onderzoek van Calcasa. Door de toename van extreme weersomstandigheden neemt de aandacht voor natuurrampen toe. Calcasa onderzocht wat de potentiële waardevermindering is wanneer kopers en verkopers deze risico’s meewegen bij de aan- of verkoop van een woning. Het gaat hierbij dus niet om de potentiële woningschade indien een natuurramp daadwerkelijk plaatsvindt.
De angst voor een natuurramp kan een belangrijke afweging zijn in de keuze voor een woninglocatie, zowel vanwege mogelijke persoonlijke als materiële schade. De geschatte negatieve effecten liggen volgens verschillende internationale onderzoeken tussen 2,5%-10% en zijn tijdsafhankelijk. Kort na een natuurramp zie je een groter effect.
In Nederland lopen 5,6 mln woningen een risico op overstroming. Die huizen vertegenwoordigen samen 73% van de Nederlandse woningwaarde. Verder lopen 53.000 woningen een risico op natuurbrand en 1,5 mln woningen een risico op aardbeving. Wanneer de markt deze risico’s zou gaan inprijzen, dan kan de totale waardevermindering van deze woningen oplopen tot € 200 mrd.