Thema retail 2020: Local heroes zien het wél

Retailvastgoed is in mineur, maar wijkwinkelcentra doen het goed. Toch is er ook geloof in de rest van het winkelbestand

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 27 maart 2020

Ze zijn allemaal langsgekomen in de mailboxen de afgelopen weken: Wehkamp.nl, Kleertjes.com, Bijenkorf.nl, Hema.nl, Haarspullen.nl, Coolblue.nl en nu al Amazon.nl. De boodschap: de coronacrisis is verschrikkelijk, maar we staan voor u klaar in onze webwinkel!

Hoewel de winkels op het moment van schrijven vanuit overheidswege nog niet gesloten zijn, is het bijzonder stil in de winkelstraten. Locatus en PFM Footfall Intelligence meten tot wel 65% minder passanten in de belangrijkste winkelstraten. Veel winkels hebben dan ook uit zichzelf maar de deuren gesloten, het openhouden brengt te veel kosten met zich mee.

Omnichannel
Deze crisis komt op een moment dat de fysieke winkel het sowieso al moeilijk heeft. Na jaren van daling van de leegstand, vooral bewerkstelligd door de transformatie van winkelpanden naar andere functies, is die in 2019 juist weer opgelopen. Uit de cijfers van Locatus blijkt dat nu vooral de centra van de grote steden het te verduren hebben gekregen. Eerder waren het juist deze plekken waar retailvastgoed nog relatief goed presteerde.

Nu zijn het vooral de zelfstandige winkeliers die de veranderingen op de winkelmarkt niet konden bijhouden. Grotere ketens sluiten wel winkels omdat ze te veel vestigingen hebben, maar zetten de omzet die ze dan missen om naar online. Bij de totale online bestedingen zijn het vooral de omnichannel-retailers die groeien. Die ommezwaai kunnen veel zelfstandige winkeliers niet maken.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Zoals ook deze coronacrisis laat zien, zijn de wijkwinkelcentra levendig als nooit tevoren. Tijdens de hamsterdagen werden hier wel 15% meer passanten gemeten, allemaal op weg naar de supermarkt. Die dagelijkse boodschappen zijn een belangrijke drijver voor de wijkwinkelcentra. Het lukt veel van deze centra relevant te blijven door diensten aan te bieden die online niet verkrijgbaar zijn. Uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat kappers, massagesalons, ijsverkopers, reparatiewinkels en schoonheidssalons hier het hardste groeiden.

Dialoog is essentieel
En zelfs voor de rest van het winkelbestand is er hoop. Als retailers succesvol de ommezwaai weten te maken naar omnichannel, blijven winkelcentra en stadscentra essentieel. Dat is althans de mening van de analisten van Kempen Real Estate. Zij denken dat zulke centra hun ankerpositie weer kunnen opeisen, mits ze agressief innoveren, een nieuwe manier van klantinteractie uitvinden en over de nodige financiële middelen beschikken. Essentieel is een dialoog met de omgeving over wat de klanten willen.

Dat is precies wat de geïnterviewden in PropertyNL Magazine nr. 3 ook denken. Deze ‘local heroes’ hebben wél geloof in het winkelbestand waar de landelijke partijen zijn afgehaakt. Ze hebben het gekocht omdat zij de omgeving als hun broekzak kennen, weten wie de klanten zijn en ideeën hebben voor de toekomst. Peter Steverink, Gerard van den Tweel, Roeland Voerman en Ad Roos vertellen hun verhalen.