Van de inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vindt gemiddeld 85% dat de gemeente investeerders en particuliere vastgoedbeleggers de toegang tot de lokale woningmarkt moet ontzeggen. Dit blijkt uit onderzoek van Viisie Hypotheken onder 1.151 volwassen Nederlanders woonachtig in de 4 grootste steden van Nederland, uitgevoerd door PanelWizard Direct.
Gemeenten, niet alleen in de Randstad, grijpen al stevig in hun gereedschapskist om (particuliere) beleggers op de lokale woningmarkt te beteugelen. Zo heeft een meerderheid van de gemeenten inmiddels een vorm van opkoopbescherming aangekondigd, gelden er op veel plekken verkameringsverboden en hanteren gemeenten betaalbaarheidsvereisten (huur) bij het realiseren van nieuwbouw.
'Woonplaats wordt spookstad'
Uit het onderzoek in opdracht van Viisi blijkt dat deze maatregelen er bij de kiezer in goede aarde vallen. 67% van de ondervraagden vindt dat hun gemeente bestaande particuliere beleggers en investeerders zoveel mogelijk moet uitkopen. 72% van de deelnemers aan het onderzoek vreest dat hun woonplaats bij ongewijzigd gemeentelijk beleid zal veranderen in een spookstad. Mocht de gemeente op korte termijn niet ingrijpen dan voorziet 92% dat hun woonplaats zal veranderen in een spookstad.
'Een duidelijk signaal'
Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken, stelt “enorm verrast” te zijn door de resultaten van ons onderzoek. ‘Wie het publieke debat volgt, weet dat dit onderwerp – zeker in de grote steden – leeft. Dat de cijfers zo hoog zijn, laat zien dat we ergens in de afgelopen jaren een kritiek punt zijn gepasseerd. Het lijkt erop alsof de inwoners van de grote steden hiermee willen aangeven: tot hier en niet verder. Een duidelijk signaal zo vlak voor de #gemeenteraadsverkiezingen.