Huurcommissie klaar voor Wet betaalbare huur

Het gemor in de branche is nog lang niet verstomd maar de Wet betaalbare huur is vanaf vandaag een feit. De Huurcommissie zegt er klaar voor te zijn. 

Het feit dat de Eerste Kamer te elfder ure toch instemde met de Wet betaalbare huur (Wbh), daags voor 1 juli én het aantreden van het nieuwe kabinet, betekent niet dat vastgoedbeleggers zich al hebben neergelegd bij het feit dat de wet er vanaf vandaag is. Met name via sociale media ventileren kleine en grote(re) verhuurderds hun onvrede over de wet. Veel foto's van te koop-borden met de bekende anti-Whb slogan "Deze woning komt nooit meer te huur", nog meer mededelingen van beleggers die aangeven hun woningen nu echt uit te gaan ponden. 

De wet zorgt op die manier volgens de boze beleggers voor het omgekeerde dat Hugo de Jonge beoogde met zijn wet: meer betaalbare wonigen. Daarbij zetten ze grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en handhaving van de wet. Vanaf 1 januari 2025 moeten verhuurders bij ieder nieuw huurcontract een puntentelling aanleveren en gemeenten gaan vanaf die datum boetes uitdelen aan verhuurders die zich niet aan de nieuwe wet houden. 

In de tussentijd kunnen huurders in de vrije sector nu al hun huur laten toetsen door de Huurcommissie als ze vermoeden dat zij teveel huur betalen terwijl hun huur niet de 186 WWS-punten haalt, de grens waaarboven huisbazen nog vrijelijk een huurprijs mogen bepalen. 

Huurcommissie is er klaar voor

Om in te spelen op de nieuwe situatie heeft de Huurcommisie vanaf vandaag haar huurprijscheck vernieuwd. Ook de website en de verzoekschriften waarmee huurders en verhuurders een geschil kunnen voorleggen aan de Huurcommissie zijn aangepast aan de nieuwe wet.

Er zijn meteen vanaf vandaag twee nieuwe Huurprijschecks beschikbaar: één voor zelfstandige woningen (met bijvoorbeeld een eigen voordeur, keuken en douche) en één voor onzelfstandige woonruimten (zoals bij kamerverhuur met een gedeelde voordeur en andere ruimten). Huurder en verhuurder kunnen zo de Huurprijscheck kiezen die bij hun situatie past.

De nieuwe dienstverlening is de afgelopen periode voorbereid en nu klaar voor de Wet betaalbare huur. Zo zijn de verzoekschriften aangepast waarmee huurders en verhuurders via MijnHuurcommissie een geschil kunnen voorleggen aan de Huurcommissie. Zij kunnen zodoende vanaf vandaag bij de Huurcommissie terecht als het huurcontract op 1 juli 2024 of daarna wordt afgesloten en de huur (nog) niet past bij een woningwaarde tot en met 186 punten (huurprijs tot en met € 1.157,95).

Huurders en verhuurders uit de vrije sector (187 punten of meer, huur hoger dan € 1.157,95) met een huurcontract afgesloten op of na 1 juli 2024 kunnen bij de Huurcommissie altijd terecht met een verzoek om de aanvangshuur of om de servicekosten te laten toetsen.

De Huurcommissie lijkt het komende jaren flink druk te krijgen met de komst van de Wet, terwijl in afgelopen jaren, mede onder invloed van andere wetgeving de wachttijd vaak al opliep tot twee jaar