Rotterdamse ziekenhuizen straks goed voor 480 woningen

Het college van B & W van Rotterdam heeft meer inzicht gegeven in de toekomst voor het voormalige Havenziekenhuis en het huidige Oogziekenhuis. Beide pleisterplaatsen krijgen een residentiele herbestemming. 

Het voormalige Havenziekenhuis in Rotterdam ondergaat een metamorfose. Het historische hoofdgebouw van het Havenziekenhuis aan het Haringvliet wordt zoveel mogelijk in oude luister hersteld en verduurzaamd en biedt in de toekomst ruimte aan woningen en verschillende buurtvoorzieningen. Er verrijzen,  naar ontwerp van architectenbureau Mecanoo,  twee nieuwe woontorens aan weerszijden van het hoofdgebouw. 

Het hoofdgebouw van het Havenziekenhuis is als een van de weinige historische gebouwen in de binnenstad gespaard gebleven tijdens het bombardement van 1940. Het Havenziekenhuis doet sinds 2017 niet meer dienst als ziekenhuis en kwam eind 2018 in handen van de Rotterdamse ontwikkelaar Vervat Vastgoed. Sinds 2021 wordt het voormalige ziekenhuis tijdelijk verhuurd aan studenten, statushouders en Oekraïense vluchtelingen.

Commerciële ruimtes

Op het dak van het hoofdgebouw komt een ‘stadsbalkon’: een dakterras met horecapaviljoen met prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas en de binnenstad, dat voor iedereen toegankelijk is.  Op de begane grond van de woongebouwen kunnen buurtvoorzieningen komen, zoals horeca, sport- en zorgvoorzieningen, kantoren en winkels. De commerciële ruimtes zijn flexibel ingedeeld, zodat ze later eventueel kunnen worden samengevoegd of opgesplitst. 

In het ontwerp is veel aandacht voor duurzaamheid. De daken van de woongebouwen doen bijvoorbeeld dienst als waterberging. De groene buitenruimte rondom het wooncomplex biedt eveneens ruimte voor wateropvang. 

In totaal biedt het wooncomplex straks ruimte voor circa 380 woningen. Minimaal 30 procent van de woningen bevindt zich in het middensegment. Dit kan zowel middenhuur als middenkoop zijn. Het overige deel van de woningen valt onder het hogere segment.

Sociale huurwoningen

In de directe omgeving komen echter ook nieuwe sociale huurwoningen. Corporatie Woonstad Rotteram gaat het huidige gebouw De Hoge Wiek aan de Oostmolenwerf, dat plek biedt aan 207 woningen, slopen omdat het sterk verouderd is. De nieuwbouw biedt straks plaats voor  circa 360 sociale huurwoningen voor studenten en afgestudeerden. 

Om de transformatie naar woningen mogelijk te maken vraag het college van B & W aan de gemeenteraad om een nieuw bestemmingplan voor het Havenziekenhuis vast te stellen. Dat geldt ook voor de herbestemming van het huidige Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest. Vorig jaar maakte het ziekenhuis bekend te gaan verhuizen naar het terrein van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam-Noord.  

Verhuizing Oogziekenhuis

De gebouwen aan de Schiedamse Vest lenen zich volgens woonwethouder Chantal Zeegers goed voor een transformatie naar een plek om te wonen, te werken en te ontspannen. ‘We zijn blij dat Het Oogziekenhuis in Rotterdam een plek krijgt die aansluit bij haar ambities. De verhuizing biedt kansen om de panden (waarvan 1 een monument is) een nieuwe bestemming te geven, waar niet alleen de nieuwe bewoners, maar de hele buurt profijt van heeft', aldus Zeegers. 

In Het hoofdgebouw aan de Schiedamse Vest  180, ontworpen door Van der Steur, opende in 1948 het grootste oogziekenhuis van Nederland (met 101 bedden) haar deuren. In 2021 gaf de gemeente het pand een monumentale status. Het belendende pand Schiedamse Vest 160 is geen monument, maar het is wel beeldbepalend en zal ook behouden blijven.

Voor het pand Schiedamse Vest 160 voorziet het geldende bestemmingsplan ‘Cool’ al in de mogelijkheden om te wonen, te werken en te ontspannen. Voor Schiedamse Vest 180, de hoofdvestiging van het ziekenhuis, geldt dat niet. Daar voorziet het bestemmingsplan nu uitsluitend in een maatschappelijke bestemming. Om ook hier andere functies te kunnen realiseren is een herziening van het bestemmingsplan nodig.

Nadat het bestemmingsplan wordt vastgesteld gaat Het Oogziekenhuis op zoek naar ontwikkelende partijen om de plannen verder uit te werken. Het ziekenhuis blijft de komende jaren nog gehuisvest aan de Schiedamse Vest in Cool.

Start bouw locatie Havenziekenhuis

Ten aanzien van het Havenziekenhuis gelt dat de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het naar verwachting in september 2024 behandelt. De bouw van het wooncomplex gaat waarschijnlijk medio 2025 van start.