Wet betaalbare huur aangenomen en per 1 juli van kracht

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Volt, PVV, SP, PvdD en ChristenUnie stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van SGP, FVD, VVD, JA21, BBB en 50PLUS stemden tegen.

Huurders kunnen vanaf 1 juli een beroep gaan doen op de wet. Demissionair minister Hugo de Jonge spreekt van een 'een enorme mijlpaal'. Hij noemt het een teken dat de Volkshuisvesting terug is van weggeweest. "Met de Wet betaalbare huur worden huurders beschermd en dat is hard nodig. De explosief gestegen huren vanwege de enorme schaarste aan huurwoningen, zijn voor veel mensen met een normaal inkomen niet meer op te brengen. Dat brengt de bestaanszekerheid van heel veel mensen in de knel. Deze wet gaat voor vele duizenden huurders een enorm verschil maken. En de wet is zo vormgegeven dat investeren en verhuren nog prima uit kan, want ook dat is uiteindelijk in het belang van huurders.”

Vastgoedpartijen hebben lange tijd bezwaar gemaakt tegen uitbreiding van de regulering van de huurwoningmarkt. "De goedkeuring van de Wet betaalbare huur door de Eerste Kamer geeft duidelijkheid over de kaders van de regulering van de middenhuur", zo meldt IVBN-directeur Judith Norbart- ten Hoor in een eerste reactie. Wel wijst zij op de risico’s van snelle inwerkingtreding en de noodzaak voor ondersteunend fiscaal beleid en stimulerende maatregelen.

Voor de woningopgave is minimaal € 400 mrd nodig. Om dit kapitaal naar de Nederlandse woningmark te laten stromen moet er volgens IVBN nog wel wat gebeuren, zoals verlaging van de overdrachtsbelasting naar maximaal zes procent, een nieuw REIT-regime voor vastgoed en een level playing field voor Nederlandse en buitenlandse pensioenfondsen. Norbart: “Uiteindelijk is de woningzoekende erbij gebaat als de markt gaat vliegen. De vele regulering kan het tegenovergestelde teweeg brengen, namelijk dat de markt niet meer in staat is om te doen waar zij goed in is.” 

De gereguleerde huur wordt met deze wet uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten die volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) maximaal € 1.157,95 per maand gaan kosten. Door de combinatie van de regulering van de middenhuur en het dwingend maken van het WWS, is de inschatting dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld € 190 omlaag gaat en er 113.000 huurwoningen terugkomen naar het betaalbare segment. Bij alle nieuwe huurcontracten – die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten – moeten verhuurders zich houden aan de maximale huurprijs.

img
Redacteur
Profiel