Doorstart Polare: toplocaties veel te duur voor boekhandel

AMSTERDAM - Ondernemers die zijn gegrepen door het ‘boekenvak’ trachten ondermeer in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de failliete Polare-winkels onder hun oude merknamen Scheltema, Broese en Donner nieuw leven in te blazen. De eigenaren van de Polare-panden zien de nieuwe initiatieven liever gaan dan komen - andere huurders kunnen een veel hogere huur betalen.

AMSTERDAM - Ondernemers die zijn gegrepen door het ‘boekenvak’ trachten ondermeer in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de failliete Polare-winkels onder hun oude merknamen Scheltema, Broese en Donner nieuw leven in te blazen. De eigenaren van de Polare-panden zien de nieuwe initiatieven liever gaan dan komen - andere huurders kunnen een veel hogere huur betalen.

De ontwikkelingen rond het spraakmakende faillissement van Polare maken pijnlijk duidelijk dat boekenwinkels onvoldoende marge hebben op het assortiment om nog langer op A1-locaties te worden verkocht, dan wel dat de klant de gang naar het kernwinkelgebied er
niet meer voor maakt.

In Amsterdam wil mediabedrijf Novamedia het voormalige Scheltema overnemen. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het bedrijf kan worden voortgezet in het pand aan het Koningsplein, gelegen in een topwinkelgebied in Amsterdam (Leidsestraat/Koningsplein) waar winkelhuren tussen de € 1700 en € 2400 per m2 worden gehaald.

Ondernemer Paul Dumas, met zijn ProCures de vroegere eigenaar van het nu failliete Polare (samenvoeging van De Slegte en Selexyz) onthulde eerder in een interview met NRC Handelsblad dat eigenaar ASR Dutch Prime Retail Fund een bedrag van volgens hem € 3,4 miljoen ‘sleutelgeld’ wilde betalen als Polare/Scheltema het lopende huurcontract aan het Koningsplein zou opgeven. Dumas zei ook dat ASR € 3,8 mln sleutelgeld overhad voor de ruimte van boekhandel Selexyz in de Haagse Passage in Den Haag, waar Apple naar verwachting in juni dit jaar een grote winkel zal openen.

Het is bekeken vanuit de exploitatie van het vastgoed logisch dat ASR een internationale (mode)retailer in het Scheltema-pand aan het Koningsplein zal willen plaatsen en dat Novamedia voor de boekenwinkel zal moeten omzien naar een andere - veel - goedkopere locatie.

Hetzelfde speelt in Rotterdam. Daar wil een groep ondernemers het vroegere Donner overnemen, maar wil de eigenaar van het pand aan de Lijnbaan tot hun teleurstelling niet doorgaan met de boekhandel. In het pand, ook gelegen op een toplocatie, is een hogere huurprijs te realiseren dan een boekhandel kan opbrengen. Donner zoekt nu zijn toevlucht aan de Coolsingel, in het momenteel leegstaande ABN-gebouw. Maar gezien het feit dat dit onderdeel is van het multifunctionele Forum-project van Multi waarvan de status momenteel onduidelijk is, is het de vraag of Donner hier op langere termijn kan blijven.

In Utrecht dreigt de overname van de vermaarde boekwinkel Broese aan de Stadhuisbrug spaak te lopen omdat volgens overnemende partij boekhandel Kramer & Van Doorn uit Zeist de eigenaar van het pand, de gemeente Utrecht, een langjarig huurcontract weigert. Utrecht biedt een huurcontract aan dat tot eind 2016 loopt. Erik van Doorn van de boekhandel in Zeist zei in de lokale pers dat dit veel te kort is voor de grote investering die hij moet doen.

Van Doorn zie de reden van de opstelling van de gemeente wel te weten: nieuwe huurders kunnen meer betalen: ‘De kans is dus heel groot als het pand straks wordt samengevoegd, Broese en de bibliotheek eruit, dat er weer een prachtige nieuwe Zalando komt. (...) Dat zijn de enige grote ketens die het soort bedragen kunnen betalen die voor dat soort panden gevraagd zullen worden. En daarmee is dan weer een stukje eigen cultuur uit Utrecht weg.’
Van Doorn hoopt dat de gemeente onder druk van publiek, media en politiek alsnog met een beter voorstel komt.