Familie De Slegte, vastgoedeigenaar van een deel van de bijna 20 voormalige De Slegte-vestigingen in Nederland, gebruikt het faillissement van Polare om huurcontracten te beëindigen zonder hoge sleutelgelden.
Familie De Slegte, vastgoedeigenaar van een deel van de bijna 20 voormalige De Slegte-vestigingen in Nederland, gebruikt het faillissement van Polare om huurcontracten te beëindigen zonder hoge sleutelgelden.
De familie hoopt meer geschikte huurders te vinden. Clasina de Slegte heeft een financiële deal met curator Kees van de Meent gesloten, waardoor de panden weer verhuurd kunnen worden.
Dit heeft er onder meer toe geleid dat na het faillissement de De Slegte-vestiging in de Kalverstraat in Amsterdam is verhuurd aan de Britse modeketen Topshop van de Arcadia Group, zo is in de markt vernomen.
Udo de Goede, de vastgoedadviseur en woordvoerder namens de familie tegenover PropertyNL: ‘Ons inziens zijn de boekwinkels te lang op inmiddels voor deze branche te duur geworden locaties blijven zitten. Dat is veroorzaakt door de aanpak van de opvolgende eigenaren van het boekenbedrijf (Procures – red.) en de sterke focus op de verhandelbaarheid van gehuurde posities en eventuele sleutelgelden.’
De voormalige boekwinkelketen De Slegte was aanvankelijk in handen van John de Slegte en werd later overgenomen door zijn zoon Jan Bernard de Slegte. De zoon huurde de panden van zijn moeder Clasina de Slegte (inmiddels weduwe van J. de Slegte), die het vastgoed in eigendom hield.
Na de overname van de boekenketen De Slegte door DSS Holding (Procures) werden de gesprekken met Procures over de beëindiging en voortzetting van bepaalde huurovereenkomsten voortgezet. Mevrouw De Slegte’s adviseur hierover: ‘Helaas werd ook door de nieuwe eigenaar van de boekwinkels vooral gespeculeerd op mogelijk te ontvangen sleutelgelden als onderdeel van het verdienmodel van deze investeringsmaatschappij.’
Het plan van Procures was om de Selexyz-boekwinkels waar mogelijk samen te voegen met de winkels van De Slegte. Dat is maar in een aantal gevallen gebeurd.
Onderhandelingen over het voortijds beëindigen van de huurcontracten verliepen niet al te soepel. De Goede zegt het te betreuren dat de jarenlange bereidheid van mevrouw De Slegte om als verhuurder mee te werken aan een mogelijke vroegtijdige beëindiging van de lopende huurovereenkomsten van de in haar panden gevestigde boekwinkels niet als kans werd gezien door de eigenaren van de keten om te verhuizen naar meer geschikte locaties.
Met het gros van de eigenaren waarvan Polare huurde, kon Procures geen overeenstemming bereiken over het voortijds beëindigen van huurcontracten. In het algemeen lopen huurcontracten 5 jaar met een optie op nog eens 5 jaar. Vroegtijdige beëindiging van het huurcontract kan ook voor de belegger gunstig zijn: huurders met grotere omzetten dan de boekwinkels kunnen meer huur betalen. Belangstelling van huurders voor de op A1-locaties gelegen boekwinkels is er zeker – ook voor de boekwinkels die nu verklaren dat ze zullen doorstarten.
Door het faillissement van Polare kunnen de huurcontracten nu echter zonder hoge sleutelgelden toch vroegtijdig beëindigd worden. Aangezien de huurcontracten toch nog een waarde vertegenwoordigden, heeft mevrouw De Slegte met de curator financiële afspraken gemaakt.
De Goede: ‘We richten ons nu verder op het vitaliseren van onze vastgoedobjecten en zijn selectief in het selecteren van kandidaten voor de vrijkomende panden.’
Revitalisering is nodig: de panden van De Slegte staan erom bekend dat ze op goede locaties zijn gelegen en een smalle frontbreedte hebben met daarachter een groot oppervlakte. De huidige vraag van veel retailers is juist een grote frontbreedte.
Mevrouw de Slegte is in elk geval niet van plan haar vastgoed verkopen. Het portefeuillebeheer is in handen van Beukenwoud Vastgoed Consultancy en BOG-consult.
In Nederland verdwijnt de naam De Slegte nu definitief uit het straatbeeld. De boekwinkels van De Slegte in België zijn na het faillissement van Polare overgenomen door Jan Bernard de Slegte.