Gebiedsontwikkelaar Jan Poot overleden

Op 94-jarige leeftijd is de oprichter van Eurowoningen en Chipshol, Jan Poot, in zijn woonplaats Wassenaar overleden. Hij voerde jarenlang strijd tegen Schiphol, dat zijn plannen dwarsboomde voor het ontwikkelen van wonen, recreëren en werken rond de nationale luchthaven. Hij stopte 4 jaar geleden met die strijd.

Jan Poot begon in 1960 met Eurowoningen, maar was daarvoor nog hoofdplanoloog bij de provincie Zuid-Holland. Het bedrijf ontwikkelde en bouwde in die jaren daarna meer dan 23.000 woningen en werd via Eurohome-groep ook internationaal actief. Met het vermogen - in 2017 schatte Quote het vermogen op € 85 mln - dat hij vergaarde met de verkoop van zijn bedrijven richtte Poot in 1986 Chipshol op, met als doel het verwerven van gronden om daar woon- en werkactiviteiten op te gaan ontwikkelen. Uiteindelijk had hij zeker 600 ha rond het vliegveld in handen. Door een conflict met zijn voormalig zakenpartner Harry van Andel verloor hij echter 450 ha.

Rechtbanktijgers
De ontwikkeling werd uiteindelijk een bittere strijd tussen de Schiphol - de Staat - en Poot, die later werd bijgestaan door zijn zoon Peter Poot. De afgelopen tientallen jaren stonden vader en zoon tientallen keren voor de rechter om te strijden voor een stad, die de naam Airport-City moest dragen, rondom Schiphol. Via rechtszaken trachtte Jan Poot ook de rechtelijke macht te nagelen. Poot vond ze niet onafhankelijk. Helemaal gefaald heeft Jan Poot niet met zijn Chipshol. Schiphol-Rijk mag als een succesvolle ontwikkeling worden gezien.

In het Haarlems Dagblad laat woordvoerder Jaap Sluis van Chipshol weten dat de oprichter niet als verbitterd man is gestorven, ‘maar eerder teleurgesteld dat Nederland zijn plannen niet heeft omarmd’.