Óbidos koopt Landgoed Zonnestraal

De Amsterdamse projectontwikkelaar Óbidos heeft Landgoed Zonnestraal in Hilversum gekocht van de Alliantie.

Het voormalige Sanatorium Zonnenstraal is een rijksmonument dat de Nederlandse overheid wil voordragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Het 120 hectare grote complex is een voorbeeld van de architectuurstroming het Nieuwe Bouwen en is ontworpen door Jan Duiker, in samenwerking met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga. Het werd in 1928 gebouwd voor mensen met tuberculose. Vanaf 1957 deed het dienst als algemeen ziekenhuis.

Vanaf de jaren '90 zijn de diverse gebouwen en paviljoens grondig gerestaureerd. Op het landgoed zijn nu talloze aanbieders van uiteenlopende zorg- en gezondheidsgerelateerde producten en diensten gevestigd, die elkaar op vele terreinen versterken en ondersteunen. Ook is er horeca aanwezig.

Volgens De Gooi- en Eemlander hebben Zonnestraal Hilversum bv (onderdeel van Óbidos) en corporatie de Alliantie onlangs de leveringsakte van het landgoed ondertekend. De Alliantie kocht de gebouwen in 2006 en en het landgoed zelf in 2008. In het licht van de nieuwe regels voor corporaties ligt het niet voor de hand het complex in portefeuille te houden.

Óbidos is gespecialiseerd in vastgoed ontwikkeling, belegging, exploitatie en beheer. De track record omvat ontwikkeling van uiteenlopende monumentale objecten, bedrijfsmatig onroerend goed, hotel- en zorgvastgoed. Ook doen de onderneming van Roland Velthuyse en Reyer van der Heyde het management van vastgoedportefeuilles.

Foto: Bierman Henket architecten heeft samen met Wessel de Jonge de rol van restauratie-architect vervuld.