Workthere: Bezetting flexkantoren bezig aan herstel

Volgens onderzoek van de flexibele kantoorruimteaanbieder Workthere is het aandeel van flexibele kantoorbezetting zich aan het herstellen.

Het onderzoek van Workthere, onderdeel van Savills, laat zien dat in Nederland de bezettingsgraad van flexibele kantoren momenteel op 57% ligt, het hoogste percentage in Europa. Vóór Covid-19 leidde tot een lockdown bedroeg de bezettingsgraad voor flexibele kantoorruimte gemiddeld 75%.

Naast Nederland zien ook andere Europese landen flexibele kantoormedewerkers terugkomen naar kantoor. Duitsland komt op de tweede plaats met een bezettingsgraad van 55%, gevolgd door Ierland met 43%, Spanje 35% en in het Verenigd Koninkrijk ligt dit aandeel op 23%.

Nederland loopt tevens voorop als het gaat om het percentage werkplekken waar momenteel een serviceovereenkomst voor afgesloten is, ten opzichte van het totaal aantal beschikbare werkplekken. Dit aandeel ligt op 74%, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 71%, Ierland 69%, Duitsland 67% en Spanje 57%.

De analyse van Workthere is gebaseerd op 92 flexibele kantoren over de hele wereld, in Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Ierland, Singapore, Spanje, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam. De gegevens zijn verzameld via een online enquête die per e-mail is verzonden naar flexibele kantooraanbieders. Gegevens zijn verzameld in de periode van 13 mei tot 20 juli 2020.