Wonen op de Tuin: 88 nieuwe woningen in Boskoop

64 betaalbare huurwoningen en 24 koopwoningen in een groene omgeving, inclusief een publiek park bij het centrum van Boskoop.

Dat vormt de kern van het plan Wonen op de Tuin. Op woensdag 9 oktober hebben de gemeente Alphen aan den Rijn, woningcorporatie Woonforte en de ontwikkelcombinatie Kroon & de Koning (een VolkerWessels-onderneming) en Ruimtemaken hun handtekening gezet onder de anterieure overeenkomst en de aankoop van een gemeentelijk perceel en het bestemmingsplan toegelicht. Met de realisatie van Wonen op de Tuin komen er woonkansen voor sociale en middeldure huurders en kopers die op zoek zijn naar een appartement of een grondgebonden woning.

Kwekerij

Wonen op de Tuin komt op de locatie van de voormalige kwekerij aan de Biezen 23 in Boskoop. Aan de plannen is al geruime tijd in nauwe samenwerking door de vier partijen gewerkt. Aanvankelijk beperkten de plannen zich tot de kwekerij zelf, maar nader onderzoek leverde op dat ook de naastgelegen woningen van Woonforte aan de A.P. van Neslaan aan vervanging toe waren. Dat bood tevens de mogelijkheid om de locatie van het voormalige schooltje, eveneens aan de A.P. van Neslaan bij de plannen te betrekken. De huidige 20 verouderde sociale huurwoningen maken plaats voor 40 sociale huurappartementen en 6 eengezinswoningen in de sociale huur.

Wonen op de Tuin verwijst met haar naam naar de kwekerstraditie van Boskoop, maar doet ook recht aan het vele groen in het plan tussen de woningen en in het nieuwe publieke park, waar met name groen wordt aangeplant dat kenmerkend is voor Boskoop.

Afstemming

Het afgelopen jaar is intensief met omwonenden en andere stakeholders overlegd. Na zorgvuldig overleg is de hoogte van de nieuwe bebouwing aan de A.P. van Neslaan aangepast van vier naar drie lagen en is met andere bouwblokken geschoven.

De prognose is dat als de planning voorspoedig verloopt de werkzaamheden medio 2025 starten. Kroon & de Koning is ook verantwoordelijk voor de bouw van de woningen.

Begin 2027 trekken dan de eerste bewoners, huurders van Woonforte, in hun woning. Eind 2028 moet het project dan volledig gereed zijn en beschikken alle 88 huishoudens over de sleutel van hun woning. Alle woningen voldoen aan de hoogste eisen qua duurzaamheid die op dit moment gelden.

Laatste nieuws

Evenementen