Wethouder Van Doorninck steunt verplichte plaatsing zonnepanelen op grote daken Amsterdam

Binnen tien jaar moet de helft van de daarvoor geschikte Amsterdamse daken worden gebruikt voor de opwekking van zonne-energie. Te beginnen bij de vastgoedeigenaren met grote daken, zo blijkt uit het woensdag gepresenteerde concept voor de Amsterdamse Regionale Energiestrategie.

GroenLinks-wethouder Van Doorninck van Duurzaamheid meent dat grote daken in Amsterdam 400 megawatt aan zonne-energie kunnen leveren. Mogelijk zal het gemeentebestuur gebouweigenaren op termijn verplichten daaraan medewerking te verlenen. “Nu geldt nog dat de gemeente bezitters van grote daken alleen faciliteert, maar uiteindelijk moet iedereen meedoen. Minister Wiebes heeft een verplichting op termijn niet uitgesloten. Ik steun dat”, aldus de wethouder.

Daarnaast wil Amsterdam de plaatsing van zonnepanelen zo eenvoudig maken, dat particulieren ook nog eens 150 megawatt aan zonne-energie gaan opwekken. Ook wil Amsterdam in zeven gebieden aan de rand van de stad, zoals in het havengebied en in Amstel III onderzoek doen naar de mogelijkheden om windmolens te plaatsen; goed voor 127 megawatt. Zo moet binnen tien jaar tachtig procent van de energievraag van de Amsterdamse huishoudens worden afgedekt voor zonne- en windenergie.

img
Redacteur
Profiel