Voormalig vastgoedcoach opnieuw in de penarie

Frank Bakker, voormalig mede-oprichter van vastgoedcursusbedrijf Great Property Experience, zit opnieuw in de problemen zo meldt het Financieele Dagblad. Beleggers die geld staken in zijn nieuwe Duitse vastgoedproject willen hun geld terug en hebben daarvoor de rechter opgezioht. 

Bakker was samen met gewezen "passieboer" Pieter Monsma de oprichter van Great Property Experience (GPE), een bedrijf dat cursussen verzorgt voor particulieren die willen beleggen in vastgoed. GPE, dat onder meer voormalige betaald voetballers als Ryan Babel, als uithangbord gebruikte raakte in 2021 in de problemen toen cursusdeelnemers hun geld terugeisten. Die vonden onder meer dat GPE beloften over exclusief aanbod van vastgoed om in te beleggen voor zogeheten Black Belt-cursisten niet was nagekomen. Hoewel een lagere rechter eerdervan mening was dat cursusbedrijf tonnen aan cursusgeld moest terugbetalen oordeelde het gerechtshof begin dit jaar in een tussenvonnis van de beroepszaak dat de bewijstlast voor misleiding van de curusdeelnemers vooralsnog te dun is. 

Ontwikkeling van woningen

Frank Bakker had inmiddels al sinds eind 2021 na een conflict met Monsma de wijk genomen naar Duitsland. Onder meer onder de naam Magnis Domibus ontwikkelt Bakker er residentieel vastgoed. Ondanks de negatieve berichtgeving sluit de Noord-Hollandse familie Burgers in november 2021 een investeringsovereenkomst met Magnis Domibus voor de ontwikkeling van woningen in het Oost-Duitse Plauen. Voor de aankoop en renovatie van de woningobjecten stelt de familie, bijna een eeuw actief met een carrosseriebedrijf in Kudelstaart  €405.000 beschikbaar met uitzicht op de helft van de winst. Om hun geld verstandig in vastgoed te investeren volgden ze vijf jaar geleden voor € 50.000 een privécursus bij Great Property Experience.

Opgelopen kosten

De investeringen in het Duitse vastgoed lopen niet zoals voorgehouden, waardoor de famillie nu het vertrouwen in Bakker volledig heeft verloren. De verwachte doorlooptijd voor aankoop en renovatie van een jaar bleek veel te ambitieus en de kosten liepen op. Bij een andere investeerder haalde Bakker nog eens € 200.000 op, zo schrijft het FD.  De vrouw leende hiervoor weer € 150.000 van Jasper Burgers privé die daarmee nog meer risico op zich nam. De familie eist het ingelegde geld terug bij Bakker. Als deze weigert stappen ze naar de rechter in Amsterdam. 

Hangende de rechtszaak doet de familie Burger geen uitspraken over de kwestie. Bakker laat zich op zijn beurt niet uit over geld er is opgehaald bij Nederlandse beleggers voor zijn Duitse vastgoedprojecten. Bakker zegt dat een van de woningcomplexen al is opgeleverd en verhuurd. Als dat in de verkoop gaat, 'lost het probleem zich vanzelf op'.