Van de hoofdredacteur: Storm in de retail

Naamgrapjes zijn flauw, maar vallen bijna niet te vermijden met de komst van Storm als nieuwe topman van Wereldhave.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 29 mei 2019

Als er één fonds in de volle wind staat is, het wel Wereldhave. De koers van Wereldhave duikelde de afgelopen maand onder de € 22. Dat is minder dan 50% van de intrinsieke waarde, zeg maar de opgetelde waarde die de taxateurs aan de gebouwen toekennen. Op de aandeelhoudersvergadering vroeg Bert Dekker van de Vereniging van Effectenbezitters daarom of Wereldhave niet geliquideerd moest worden. Als de taxateurs het bij het juist eind zouden hebben, zou dat immers een verdubbeling van de waarde van het aandeel betekenen. Storm moet een antwoord geven op de fundamentele vraag: waartoe is het fonds op aarde?

Zijn achtergrond bij zakenbank Kempen maakt dat antwoord niet makkelijker. De bank is het Europese kenniscentrum op het gebied van genoteerd vastgoed. Storm zal dus niet de man zijn die Wereldhave-panden in Capelle aan de IJssel van nieuwe huurders voorziet als vervanging van het teloorgegane Coolcat of Intertoys. Storm weet alles van data. Hij meldt dat hij van honderdduizenden vastgoedobjecten in de wereld data heeft verzameld over bouwjaar, omvang, duurzaamheid, huuropbrengst en -kosten, transactiewaarde, huurders, looptijd huurcontracten, afstand tot snelwegen en vliegvelden. Nu moet hij echter geen data verzamelen, maar van data bruikbare informatie te maken voor het winkelfonds.

Dat valt nog niet mee, blijkt uit het interview met Jaap Tonckens in deze editie. Tonckens is cfo van het beste jongetje van de klas van Europese beursfondsen, Unibail-Rodamco-Westfield, URW. Het bedrijf loopt voorop op het gebied van data van hun huurders, merknamen en bezoekers en is een serieuze concurrent van Google. Dat maakt URW echter niet ongevoelig voor de storm in retail. Ook URW noteert ver onder intrinsiek. Tonckens meldt dat het fonds zich nu ook gaat richten op woningen. Een bedrijf als BPD scoort in Nederland en Duitsland met woningontwikkeling én data van (toekomstige) klanten. BPD heeft net zoals AM, Vesteda en Amvest de wind mee. Is het daarmee logisch dat URW in de stormachtig retailwereld ook wat meewind mee wil pakken? Niet automatisch. Er zijn namelijk ook data beschikbaar over bedrijven die onder druk van koers veranderen en in een markt terechtkomen waar ze niet excelleren. Daardoor komt URW niet in de luwte, maar in de Wereldhave-storm.