Van de hoofdredacteur: Meer bouwdip dan vastgoed-apocalyps

Hoofdredacteur Wabe van Enk ziet genoeg redenen om actie te ondernemen, maar maar verwacht geen vastgoedapocalyps.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 25 augustus 2023

Vastgoedmensen grossieren in onheilstijdingen. Dat lijkt logisch. De rente is geëxplodeerd, met als gevolg ‘firesales’ bij hen die niet kunnen herfinancieren. In Duitsland zijn de eerste ontwikkelaars al omgevallen. In Nederland zag BPD, de marktleider in woningontwikkeling, zijn winst van € 117 mln omslaan in een verlies van € 20 mln.

Goede dokters beperken zich echter niet tot onheil, maar bieden perspectief. Doodgaan kan immers altijd nog. De woningmarkt staat er beter voor dan in 2008. Toen volgde vijf jaar lang een krimpende woningproductie, maar nu voorspelt ABF dat de woningproductie zich al in 2026 herstelt. Joosten (BAM), Dura (Dura Vermeer) en Hillen (Heijmans) maakten dankbaar gebruik van deze opsteker bij de presentatie van hun halfjaarcijfers.

Normaal werken de kapitaalslasten door in de woningprijzen. Om de woonlasten gelijk te houden, zouden de woningprijzen met een derde moeten dalen. Nu zijn de prijzen met gemiddeld slechts 5% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dataspecialisten van Calcasa wijzen op grote tekorten aan de onderkant en stabiele woningprijzen in het middensegment. Kennelijk heeft de woonconsument vet op de botten of compenseren kopers de gestegen rentekosten met loonstijgingen.

Minister De Jonge werd op de Provada nog weggehoond om zijn uitspraak dat de woningmarkt ‘een bouwdipje’ kent. Die uitspraak was niet tactisch, gezien het grote effect van zijn maatregelen op particuliere beleggers, maar bevat meer realiteit over de woningmarkt dan de onheilstijdingen van zelfbenoemde vastgoedgoeroes. De woningnood blijft echter een actiepunt en zal zeker tot 2026 fors stijgen. In deze editie laten Nicole Maarsen en Roel Vollebregt zien hoe zij de productie aanjagen met flex-woningen. Het flex-plan lijdt echter onder het stigma dat alles wat Hugo aanraakt mislukt. Aan de lezer het oordeel of dit terecht is.

En dan hangt de vraag boven de markt: wat verandert Pieter Omzigt met zijn Nieuw Sociaal Contract? Hij zet woonzekerheid hoog op de agenda, maar in zijn verkiezingsprogramma is hij nog weinig concreet over het aanjagen van die woningbouw. Hij zoekt de oplossing bij het beperken van de instroom. Haaks op het oplossen van de woningcrisis staat zijn plan om buitenlandse woningbeleggers aan banden te leggen. Hij wil dat die beleggingen door Nederlandse pensioenfondsen worden overgenomen – een aanpak die past bij Bouwinvest en tot op zekere hoogte ook bij marktleider APG. APG wil meer (en duurzamer) beleggen op de thuismarkt.

Al met al genoeg reden tot actie, maar geen reden om apathisch een apocalyps af te wachten.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL