Van de hoofdredacteur: De maand nadat de planeet zijn deuren sloot

Een maand nadat de planeet aarde zijn deuren sloot, zijn er twee werelden ontstaan. Zij die thuis afwachten totdat het virus voorbij geraasd is, en zij die dubbel zo hard werken om van post-corona iets beters te maken.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 24 april 2020

De eerste weken werd er terecht vooral geapplaudisseerd voor de zorg. Nu, een maand later, moeten we het hebben van mensen die de economie, of in ons geval het vastgoed, weer laten draaien. Die laatste mensen staan centraal in PropertyNL Magazine nr. 4.

Dat zijn retailers die denken aan klanten, leveranciers en verhuurders. Dat zijn verhuurders die meedenken met de retailers. Dat zijn makelaars die hun (branche)organisaties klaar maken voor verandering. Dat kunnen ook mensen zijn die bij de vorige crisis overladen werden met pek en veren, zoals financiers. In deze editie zijn zij het die meedenken met de ontwikkeling van woningen (Rabo) of bedenken hoe je kunt voorkomen dat taxateurs ongewild maar conform de regels de markt kapot maken. Zo kan een duurzame taxatie van nu een bloedbad straks voorkomen. Berkhout van Nyenrode en Göbel van ING breken er in deze editie een lans voor.

Ook aandacht voor de schaduwkant: de profiteurs, de free-riders, de zwarthandelaren. Elke crisis is anders, maar de mensen blijven tenslotte hetzelfde. Lees over de shortsellers en de winsten van Flow, IMC en Optiver. Zij profiteren van de ellende van bijvoorbeeld vastgoedfondsen. Denk aan winkelketens zoals C&A, die onder hun verantwoordelijkheid uit proberen te komen door eenzijdig de huur op te schorten.

Misschien nog een groter probleem dan deze negatieve uitschieters vormt de amorfe massa die thuis gelaten wacht tot de overheid ze weer aan het werk zet. Het virus eist niet alleen een enorme inspanning van patiënten om te overleven, maar ook van burgers om de economische crisis te overleven. Dat bereik je niet door vittend op kinderen en echtgenoten jezelf een bore-out aan te praten, maar door te ondernemen.

In het vastgoed gaat het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van broodnodige woningen, transformatie van winkels om steden aantrekkelijk te houden en nadenken over veilige kantoren van de toekomst. Alleen dan wordt deze planeet ook interessant als de deuren weer open gaan.