Van de hoofdredacteur: Bureaucratie achter de duinen

Klaagzangen zwellen aan over de rol van gemeenten: ze zouden ontwikkelingen van zowel woningen als commercieel vastgoed verstoren.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 9 juni 2023

Maar projectontwikkelaars zijn net mensen: wel schelden in de anonimiteit, maar opbouwende kritiek met naam en toenaam, ho maar.

Wie minister Hugo de Jonge volgt, zal dat beamen. Klagen zolang hij in de dienstauto zit, maar zodra hij verschijnt (zoals bij de Dag van de Projectontwikkeling en ongetwijfeld ook bij de opening van de Provada) verstomt de kritiek en wordt hij met alle egards onthaald.

In deze editie proberen we met een onderzoek onder ontwikkelaars over de rol van gemeenten een brug te slaan tussen roddel en opbouwende kritiek.

Een paar gemeenten scoren in de ogen van ontwikkelaars goed om projecten van de grond te trekken: Moerdijk, Oss en Lansingerland. Wat ook opvalt, is dat Rotterdam, Amsterdam en Utrecht nog steeds ruime voldoendes scoren. De klaagzang is dus niet altijd terecht. Er is echter wel een groep gemeenten die het slecht doet: Zaanstad, Den Bosch en vooral Den Haag. De bureaucratie tiert welig achter de duinen. Met ingang van volgend jaar krijgt de minister meer bevoegdheden om in te grijpen bij gemeenten.

Ook in deze editie het big-data onderzoek van PropertyNL en Company.info over de beste vestigingsplaatsen voor bedrijven, waarbij opvalt dat de afstand tussen de trekkers van Nederland, Amsterdam en Rotterdam, en de rest toeneemt. In de periferie van de Randstad ontstaan problemen. Zo is Apeldoorn kennelijk aantrekkelijk voor het houden van partijbijeenkomsten, maar voor permanent werken scoren steden dichter bij Amsterdam, zoals Amersfoort, veel hoger. In Noord-Holland vormen Amsterdam, Haarlemmermeer en Haarlem een sterke as, maar de bedrijvigheid neemt voorbij Zaanstad sterk af. In het zuiden is de drukte van Brabant overduidelijk, maar ten zuiden van Eindhoven is het een stuk rustiger, ook al zou je dat gezien de verkeersdrukte niet verwachten. Veel planologen grossieren in het tekenen van veelbelovende assen naar het buitenland: Groningen–Hamburg, Arnhem–Düsseldorf en Maastricht–Aken. Uit dit onderzoek blijkt dat deze assen meer gestoeld zijn op wensdenken dan op de praktijk. We houden in Nederland wel prachtige woon- en recreatiegebieden over in de drie noordelijke provincies, in het oosten van het land, in Limburg en in Zeeland, maar de Randstad en Brabant zijn de economische motoren. Hopelijk met niet te veel bureaucratie.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL