Het glas lijkt leger en leger te worden: verstikkende regelgeving voor de huursector, op handen zijnd fiscaal onheil, onzekere renteverhoging, en dan ook nog eens bancaire ellende, blijkt in deze editie.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 21 april 2023
Met de redding van Credit Suisse is de kou niet uit de lucht. Banken moeten bij herfinanciering waardedalingen in het vastgoed opvangen. Dat is lastig. Nog lastiger is het voor financiers die zich goeddeels aan het zicht van de toezichthouder onttrekken. Private equity in Amerika geeft massaal sleutels van het vastgoed terug. In Nederland dempten hypotheekbanken vroeger de schok, maar dat kunnen de nieuwbakken financiers vaak niet.
Toch is er positief nieuws uit Utrecht en Delft. In Utrecht won Edge van Coen van Oostrom een tender met een soort futuristische Domtoren. Op ons bericht hierover volgde direct kritiek dat we aan mannetjesmakerij doen. In deze tijd genieten veel mensen kennelijk van halflege glazen, maar wij vinden het project een triomf voor visie op stadsontwikkeling. Utrecht heeft veel last van de remmende voorsprong van Hoog Catharijne. Door het versplinterde eigendom van deze betonkolos duurde het lang voordat het centrum opnieuw kon opbloeien. In plaats daarvan ontwikkelde Utrecht in de periferie monofunctionele kantoorgebieden. Nu zet de stad stappen op de juiste locatie voor multifunctionele stadsontwikkeling.
DSM-co-ceo De Vreeze en ASR-baas Baeten kwamen met goed nieuws uit Delft: DSM ontwikkelt er met ASR voor € 0,5 mrd een hightech campus. Daarmee blijft het zwaartepunt voor werkgelegenheid en innovatie van DSM in Nederland. Dat was een mooie opsteker na het slechte bericht voor Nederland als vestigingsland dat DSM ogenschijnlijk zonder enige reden zijn hoofdkantoor naar Zwitserland verplaatst. Voor datzelfde DSM waren 3W en Edge net begonnen met de realisatie van een nieuw hoofdkantoor in Maastricht.
ASR geeft een goed signaal af door te investeren in kansrijke tech op de thuismarkt. Dat biedt tegenwicht tegen institutionele beleggers die niets extra’s investeren op de thuismarkt. Wel trots melden dat ze geen geld stoppen in Shell of de wapenindustrie, maar ondertussen het rendement halveren. Niet vertellen dat zij door hun handen af te trekken van Shell indirect stoppen met de grootste investeerder in Nederlandse verduurzaming. Niet vertellen dat hun wapenindustrie-standpunt contrair is met democratische steun voor Oekraïne. Het is goed dat er verzekeraars zijn zoals ASR die tegenwicht bieden.
Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL