Union koopt ITO en SOM op de Zuidas

AMSTERDAM - Union Investment heeft de kantoorgebouwen ITO en SOM (51.980 m²) op de Amsterdamse Zuidas gekocht voor in totaal € 244 mln. Verkoper van de panden van circa 35.000 en 15.000 m² is het Duitse open-end fonds Hausinvest van Commerz Real.

AMSTERDAM - Union Investment heeft de kantoorgebouwen ITO en SOM (51.980 m²) op de Amsterdamse Zuidas gekocht voor in totaal € 244 mln. Verkoper van de panden van circa 35.000 en 15.000 m² is het Duitse open-end fonds Hausinvest van Commerz Real.

De nieuwste aankoop wordt ondergebracht in het open-end fonds UniImmo. De belangrijkste huurders in ITO - vernoemd naar de Japanse architect Toyo Ito - zijn adviesbureau Accenture en advocatenkantoor Houthoff Buruma. In plint zitten twee restaurants. SOM biedt onderdak aan Amsterdam Expo, waar op dit moment een tentoonstelling over de Titanic is te bezichtigen. Onder meer de Boston Consulting Group en G&S Vastgoed houden kantoor in het door Skidmore, Owings & Merill ontworpen gebouw.

Het ITO/SOM-complex bestaat uit hoogwaardige kantoor-, winkel- en ondersteunende ruimtes van in totaal ongeveer 51.980 m² en beschikt over een ondergrondse parkeergarage met 1.784 plaatsen. De totale vloeroppervlakte is verdeeld over een hoog- en een laagbouw gedeelte. Het geheel is voor 97% verhuurd aan 49 verschillende bedrijven. ITO en SOM zijn destijds ontwikkeld door de combinatie met G&S Vastgoed, ING Real Estate en Fortis Vastgoed Ontwikkeling en bij de aanvang van het project in 2002 al verkocht aan het fonds van Commerz Real. In 2005 zijn ze opgeleverd.

Het kantoorgebouw beschikt over een energielabel A, maar Union is voornemens een Breeam In-Use-certificering aan te vragen. Naar verwachting resulteert dit in een Breeam Very Good-certificaat.

Union Investment Real Estate GmbH werd tijdens het verkooptraject begeleid door Savills en NautaDutilh. CBRE en Houthoff Buruma stonden Commerz Real Investmentgesellschaft mbH bij.

Union Investment is een Duitse belegger die optreedt voor zowel institutionele klanten als particuliere investeerders. Op de Zuidas zal Union ook de nieuwe kantoren van AkzoNobel en Stibbe en Motel One kopen na oplevering. De kantoren worden ontwikkeld door DuraVermeer en het hotel door COD. Deze projecten zijn alle drie in aanbouw. Verder is de onderneming eigenaar van UN Studio (25.000 m²) en het 207 kamers tellende Crowne Plaza hotel, beide ook op de Zuidas, de Marina-kantoren op IJdock, de Haagsche Zwaan en de Monarch in het Beatrixkwartier te Den Haag. Het enige retailbezit van Union in Nederland is het winkelcentrum Twentec in Enschede.

Straks heeft Union bijna 107.000 m² kantoorruimte en 522 hotelkamers op de Zuidas in portefeuille en streeft daarmee haar Duitse concurrent Deka, eigenaar van Vinoly, The Rock en Symphony voorbij (totaal 94.000 m²). De grootste kantoorverhuurder op de Zuidas blijft echter het Dutch Office Fund van CBRE Global Investors met WTC Amsterdam, dat goed is voor 125.411 m².

Na de zomer van 2013 leek Tishman Speyer de gegadigde te zijn voor de kantoorgebouwen ITO en SOM. De Amerikaanse investeerder zou een bod hebben gedaan van € 240 mln, meldde Debtwire toen. Maar uiteindelijk gaat Union er dus met de buit vandoor.
Ultimo september 2012 had Hausinvest de panden gezamenlijk voor € 235,7 mln in de boeken, het ITO-gebouw voor € 167,7 mln en het SOM-gebouw voor € 68 mln. In 2011 werd de ITO-toren nog gewaardeerd op € 173,8 mln en noteerde het halfjaarverslag een waarde van € 71,3 mln voor het SOM-gebouw.