Unibail-Rodamco-Westfield bouwt schulden verder af

Unibail-Rodamco-Westfield heeft inmiddels € 800 mln aan verkooptransacties voltooid en nog € 600 mln in de pijplijn zitten.

Het vastgoedbedrijf maakte vrijdag de cijfers over de eerste drie kwartalen bekend. Met de verdere verkoop van vastgoed moet de loan-to-value (LTV) uiteindelijk onder de 40%, waar de LTV zich in 2019 voor het bedrijf nog bevond, duiken.

Uit de cijfers blijkt in elk geval dat Unibail-Rodamco-Westfield (URW) op koers ligt. “We hebben nu €0,8 mrd aan verkooptransacties voltooid of verzekerd in 2024 als onderdeel van onze voortdurende afbouw van schulden”, zegt ceo Jean-Marie Tritant. “We blijven vooruitgang boeken in onze ontwikkelingspipeline, waaronder de oplevering van Lightwell, een CO2-arm kantoor in Parijs, La Défense, en de focus op de oplevering van ons Westfield Hamburg-Überseequartier-project eind Q1-2025.”

Stijging huurinkomsten Nederland

De totale bruto omzet steeg in de eerste negen maanden van dit jaar naar meer dan € 2,4 mrd, een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De bruto huurinkomsten voor winkelcentra stegen met 0,1% naar ongeveer € 1,55 mrd. De stijging zat vooral in de service charges: een plus van 4,9% naar € 287,6 mln.

Voor Nederland gingen de bruto huurinkomsten met 4% naar € 74,9 mln. URW is in Nederland eigenaar van The Mall of the Netherlands in Leidschendam en Stadshart Amstelveen en Zoetermeer.

In de categorieën kantoren en conventiecenters werden pieken van respectievelijk 19,7% (€ 97,5 mln) en 48,8%  (€ 318,6 mln) genoteerd. Voor conventie- en tentoonstellingscentra zijn de services de grootste driver: een stijging van 99% naar € 141,1 mln in de afgelopen negen maanden. De Olympische Spelen in Parijs zorgden met name voor de extra inkomsten.

Vooruitzichten

URW ondertekende voor € 313 mln huurinkomsten, een stijging van 8,0% bovenop de geïndexeerde huurprijzen. De vooruitzichten zijn volgens ceo Tritant positief. “Dankzij de voortdurende sterke operationele prestaties, met een positieve omzettrend in alle activiteiten, verwacht URW nu de hogere grens van zijn winstverwachtingen voor 2024 te halen. Deze prestaties worden ondersteund door een dynamische verhuuractiviteit, aangezien de verkopen van detailhandelaren sterk blijven in de winkelcentra van URW. Het weerspiegelt ook de groei van onze Europese retail mediactiviteit, die op schema ligt om dit jaar € 75 mln nettomarge te bereiken.”

Coo van URW Jurn Hoeksema meldt in PropertyNL magazine 10 (oktober 2024), dat er eigenlijk geen kans meer is dat URW nog een winkelcentrum van formaat ontwikkelt. Hoeksema wijst erop dat de ontwikkelingsportefeuille is uitgedund van € 8 mrd naar € 400 mln.

Laatste nieuws

Evenementen