Top-100 Beslissers 2023: Private beleggers

Private beleggers zijn vaak een vergeten groep beslissers in wetenschappelijke en marktstudies. PropertyNL volgt daarentegen wel de groep van enkele honderden grote beleggers met meer dan € 100 mln en samen meer dan € 65 mrd aan vastgoed.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2023

1 Andrew Vaughan
Ceo Redevco
€ 8 mrd

Vaughan is in charge om de vastgoedportefeuille van de familie Brenninkmeijer, onder de naam Redevco, in 2025 tot € 10 mrd te laten stijgen; met vooral woningen, maar ook met andere aandeelhouders dan de familie. Redevco is een voorbeeld van hoe andere beleggers dit zouden kunnen aanpakken. Clemens en August Brenninkmeijer hebben vanuit Sneek een textielimperium opgebouwd, dat is gegroeid tot het grootste familiebedrijf van Nederlandse origine. De familie heeft ruim 20 jaar terug ingezien dat vastgoed op afstand moest worden geplaatst van de textiel: de geboorte van Redevco. Hierdoor was het mogelijk om in korte tijd de afhankelijkheid van huur van C&A te verkleinen. In Nederland heeft nazaat Clemens Brenninkmeijer daarbij een belangrijke rol gespeeld. Ook nu zit bij Redevco een telg van de familie Brenninkmeijer (Patrick) als director business development.
Redevco is nu bezig, onder meer door samenwerking met PGGM en Hermes, het vastgoed los te maken van het familiekapitaal. Hierdoor is het mogelijk om de portefeuille uit te breiden tot € 10 mrd, terwijl de vastgoedrisico’s voor de familie gelijk kunnen blijven.

2 Rémon Vos
Ceo CTP
€ 4 mrd

Rémon Vos heeft het bedrijf in logistiek vastgoed CTP zelf opgebouwd vanuit Tsjechië. Na de introductie op de effectenbeurs in Amsterdam heeft hij ook in Nederland zijn slag geslagen. Vos komt in deze lijst omdat hij ten tijde van de beursintroductie 82% van de aandelen CTP heeft behouden. Die aandelen zijn wel onder druk gekomen (met € 21 in 2021 als hoogtepunt en vorig jaar even onder de € 10), maar in december is dankzij een koopadvies van Goldman Sachs de koers weer aan het stijgen. Gelukkig heeft de Groninger Vos een uiterst nuchtere kijk op de fluctuaties van ‘zijn’ aandeel.

3 Lesley Bamberger
DGA Kroonenberg Groep
€ 3 mrd

Na afwaardering van de (retail)portefeuille in 2020 is Kroonenberg in 2021 na herwaardering weer de weg terug omhoog ingeslagen, waardoor de winst boven de € 100 mln uitkwam. In 2022 kwam de zaak over de achterstallige huurpenningen van Hudson’s Bay tot een goed einde, waarbij vertrouwelijkheid is afgesproken over de afkoopsommen. Deze periode verrast de Kroonenberg Groep vooral met vernieuwende woningprojecten, zoals onder meer Q Residences, maar de ‘roots’ in retail komen terug in de transformatie van het stationsgebied in Almere.

4 Aat van Herk
DGA Van Herk Groep
€ 2,5 mrd

Oprichter/eigenaar Aat van Herk koppelt de grootste particuliere woningportefeuille in Nederland aan een aantal grote pakketten aandelen in vastgoedbeursfondsen, zoals Eurocommercial Properties, Vastned en Wereldhave. De groep wordt bestierd door Bert van der Kooy. Van Herk heeft in 2022 aangegeven een deel van zijn vermogen onder te brengen in goededoelenstichtingen, net zoals Van Zadelhoff (24).

5 Jan Willem Weissink
Directeur Reggeborgh Vastgoed
€ 2,5 mrd

Bouwondernemer Dik Wessels heeft in 2003 de vastgoedbeleggingen apart gezet van de bouwer VolkerWessels onder de naam Reggeborgh Vastgoed. Schoonzoon Mark Bouwens heeft het bedrijf naar grote hoogten gestuwd en heeft nu de dagelijkse leiding overgegeven aan Jan Willem Weissink, een routinier in het vastgoed die zijn sporen verdiende bij Corio (nu Klépierre) en Schiphol Real Estate. Hij komt op een moment dat het voor beleggers allesbehalve makkelijk is, maar Bouwens zegt dat er lange tijd veel mooie winsten zijn geboekt, zodat ze in Rijssen goed kunnen blijven slapen. Het veranderende beleggingsklimaat is voor Reggeborgh niet nieuw. Het bedrijf heeft ervaring met grote Duitse woningbeleggingen (vooral Berlijn), waar het sentiment nog negatiever is dan in Nederland.

6 Frans Herberighs
Ceo Mercurius
€ 2 mrd

Frans Herberighs is de algemeen directeur van Mercurius, waar de zakelijke belangen van de in 2019 overleden Henk Stienstra zijn ondergebracht. Henk was zoon van een Friese vader, die naar Limburg trok om mijnwerker te worden. Henk wilde niet als kompel eindigen en begon als makelaar in Heerlen. Door woningen uit te ponden werd hij de meest vermogende makelaar van Nederland. Zijn erfenis omvat 4000 woningen. Stienstra heeft een ordelijk bedrijf nagelaten door al in 2002 de makelaardij te verkopen, de woningontwikkelaarstak over te doen aan BPD en de winkeltak aan 3W. Mercurius heeft een zware raad van commissarissen opgetuigd met onder meer Jan Zuidam (oud-bestuurder van DSM) en Erik-Jan Bulstra (ex-ceo van Newomij). Zij waken over het erfgoed van Henk voor zijn drie dochters. In het bestuur zit Alphons Spaninks, die ervaring heeft opgedaan bij institutionele beleggers. Mercurius wil zich profileren als instituut en is daarom ook lid van de vereniging van institutionele beleggers IVBN.

7 Ronny Rosenbaum
DGA RJB Group
€ 1,5 mrd

Ronny Rosenbaum is vooral bekend als vastgoedhandelaar, met grote successen met winkels in Nederland en Duitsland. Een aantal jaren terug blokkeerde hij op het laatste nippertje een overnamedeal van € 1,2 mrd aan vastgoed van Syntrus Achmea. Vorig jaar stond in het teken van een van de meest spraakmakende mixed-use projecten van Nederland, Valley in Amsterdam. Er was € 300 mln mee gemoeid. OVG is co-ontwikkelaar. Rosenbaum heeft de dagelijkse leiding uit handen gegeven aan zijn zoon Alain en zijn schoonzoon, David Beesemer. RJB zoekt ook naar samenwerkingen, zoals met Albert ten Brinke, een van de meest succesvolle bouwondernemers.

8 Taco de Groot
Ceo Urban Interest
€ 1,5 mrd

Urban Interest is het vastgoedvehikel van Harry Hilders, afgelopen jaren een van de meest actieve private beleggers van Nederland. Hilders heeft vorig jaar voor zijn organisatie met 60 medewerkers Taco de Groot aangetrokken, de vroegere ceo van Vastned. Dealmaker Krijn Taconis verliet afgelopen jaar de onderneming om directeur te worden bij CBRE Investment Management. De bedoeling is dat de nieuwe generatie van de familie in het management komt.

9 Marcel Boekhoorn
DGA Ramphastos Real Estate
€ 1,0 mrd

Marcel Boekhoorn wordt door Quote steevast hoog genoteerd en staat nu met € 2,3 mrd op nummer 12 in de Quote 500. De indruk is dat hij blij is met zijn notering, die minder goed onderbouwd is dan de voorgaande acht. Boekhoorn liep met zijn desastreus verlopen investering in Hema langs het randje. Uiteindelijk heeft Jumbo-familie Van Eerd (samen met Parcom) gezorgd voor een goed heenkomen van Hema. Dankzij Bonubo – een afkorting van Boekhoorns Nucleaire Bom – bracht hij naar verluidt compensabele verliezen van Hema bij zichzelf onder. Daarvoor liep hij binnen met Telfort en vorig jaar scoorde hij met de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven voor € 1,2 mrd, al werd nooit precies bekend wat zijn aandeel daarin nog was.

10 Henk Brouwer
Ceo Breevast
€ 1,0 mrd

Met een balanstotaal in het laatste jaarverslag van 2019 van meer dan € 1 mrd en brutowinsten in 2017 en 2018 van meer dan € 100 mln behoort Breevast tot de groten in het private vastgoed. De dagelijkse leiding is in handen van Henk Brouwer, de langstzittende ceo in vastgoedland. Hij was al betrokken bij Breevast toen dit op de beurs stond in de jaren ’80. Eijk de Mol van Otterloo haalde Breevast van de beurs en verkocht later zijn belang aan Frank Zweegers. De grootste transactie was die van de Financietoren in Brussel, die voor € 1,3 mrd aan Zuid-Koreanen werd verkocht.

11 Roger, Chantelle en Edward Grouwels
DGA’s Grouwels
€ 1,0 mrd

Vastgoedbedrijf gesticht door Piet Grouwels in de jaren ’60, dat wordt bestierd door drie kinderen. Grouwels heeft behalve een portefeuille in Nederland ook gebouwen in België en Duitsland. In totaal gaat het om 5600 panden.

12 David Hart en Willem Slager
DGA’s DHG
€ 1 mrd

David Hart komt in de Quote 500 op de 30ste plaats met € 875 mln. Vergeleken met de nummer twee, de Tsjechische koning van de distributiecentra Rémon Vos, is dat relatief laag, want David Hart is de koning van Nederlandse havengebieden. Zo deed DHG onlangs een belangrijke aankoop in Vlissingen. Zijn compagnon en mede-aandeelhouder Slager zorgt dat het bedrijf doormarcheert als David Hart zijn oude liefde voor historische raceauto’s volgt. Uitstapjes naar woningbouw en zorg (Tergooi) passen niet bij de hands-on aanpak van DHG en zullen op termijn worden afgestoten.

13 Joes Daemen
DGA Somerset Capital Partners
€ 900 mln

Joes Daemen heeft een atypische achtergrond voor het vastgoed. Hij studeerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en startte in het effectenwezen als broker. Hij verkocht Maas & Daemen aan AFS en startte daarna een detacheringsbureau voor de proces- en maakindustrie. In 2004 begon hij met Somerset. Twee jaar terug splitste hij het bedrijf in de ontwikkelaar van logistiek Intospace en de belegger Somerset Capital Partners. Hij werkt samen met Raymond Cloosterman, de eigenaar/oprichter van cosmeticabedrijf Rituals.

14 Richard Dallinga
Ceo Green Real Estate
€ 850 mln

Richard Dallinga leidt de vastgoedinvesteringstak van de textielmagnaat Jan Zeeman, die in juni 2020 overleed. De portefeuille is ongeveer even groot als die van Nieuwgeluk van de familie Blokker (15). Green heeft 30 ontwikkelprojecten, bezit meer dan 100 panden en beheert meer dan 400 huurcontracten. De familie vindt het belangrijk dat Green een actieve ondernemende organisatie blijft en moet niets hebben van passieve beleggers.

15 Jeroen de Wit
Ceo Nieuwgeluk
€ 840 mln

De familie Blokker heeft een moeilijke tijd achter de rug, waarbij het geesteskind van de broers Blokker alleen met privé-leningen overeind kon worden gehouden. De problemen bij de winkelketen hadden ook hun weerslag op de private beleggingsportefeuille, die was gestructureerd onder de naam HB Capital Real Estate, waarbij HB oorspronkelijk stond voor Hoornse Broeder. Investeringsbedrijf HB Capital is in 2021 onder algemene titel gesplitst. Hieruit is voor beide families een eigen en zelfstandige family office ontstaan, Nardinc en Nieuwgeluk. Deze opereren onafhankelijk van elkaar.

16 Robert Jan van Hamersveld
Ceo Newomij
€ 800 mln

De families Van Wettum en Bakhuizen stonden aan de basis van het succes van Newomij. Oprichter Van Wettum kwam alleen in de publiciteit toen hij samen met Cor van Zadelhoff door DNB-president Duisenberg werd benoemd tot curator van de Tilburgsche Hypotheekbank, nu ruim 40 jaar geleden. Dat was het startsein om zakelijk wel, maar privé nooit naar buiten te treden. Newomij heeft alle crises in het vastgoed doorstaan door zorgvuldig management, met een mix tussen de inbreng van familie en management van buiten. Robert Jan van Hamersveld heeft het stokje twee jaar terug overgenomen van Erik-Jan Bulstra.

17 Margreet van der Vorm
DGA Van der Vorm Vastgoed Groep
€ 800 mln

De familie Van der Vorm zorgt voor veel misverstanden. De financieel belangrijkste staak is de beursgenoteerde HAL Holding, de vroegere Holland Amerika Lijn, de bekendste tak in het vastgoed is Vorm, waar Daan van der Vorm tot medio vorig jaar leiding aan gaf, maar de grootste vastgoedportefeuille is die van de Van der Vorm Vastgoed Groep, geleid door Margreet van der Vorm. Met een team van 32 vastgoedprofessionals heeft Margreet beleggingen gedaan in vijf landen, waardoor de portefeuille groeide tot een kleine € 800 mln.

18 Hans, Bas en Tim van Veggel
DGA’s Timeless Investments
€ 750 mln

Timeless Investments is de family office van de familie Van Veggel. Timeless en Borghese Real Estate hebben beide een belang van 50% in de Amsterdamse ontwikkelaar COD. Ook het roemruchte Multi Development maakte ooit naam onder de vlag van Timeless. Inmiddels is het familiy office via een drietal in de USA (ZOM Living, ZRS Management en Stonebridge Investments) een bekende naam voor woninghuurders en beleggers aan de Amerikaanse oostkust en de ‘Sunbelt’ (van Washington DC tot aan Arizona). Tevens is Timeless onder meer oprichter en eigenaar van start-up hub B.Amsterdam.

19 Maurits en Salo Caransa
DGA’s Caransa Handelsmij
€ 650 mln

Kleinzonen van de vastgoedkoning van Amsterdam Maup Caransa. In tegenstelling tot grootvader kiezen Maurits en Salo ervoor om niet op de voorgrond te treden. Ook laten zij zich niet voorstaan op hun succesvolle investeringen in Amsterdam Zuidoost, Leiden en datacentra. Wel hebben zij aandacht geschonken aan het 70-jarig bestaan van de handelsonderneming.

20 Cock van Mourik
DGA MHM
€ 650 mln
Mourik Huizen Maatschappij beschikt over enkele duizenden gebouwen, waaronder een aanzienlijke portefeuille in Amsterdam (Sloterdam en Churchilllaan). Bijzonder ook is de focus op monumenten (via maatschappijen Stadsherstel Amersfoort en Midden-Nederland), net zoals Zadelhoff. Met Newomij heeft MHM gemeen dat het service verleent aan een groot aantal verenigingen van eigenaren. Cock van Mourik heeft veel uitbesteed aan ceo Ton van der Wel.

21 Chris Thünnessen
DGA Metterwoon
€ 650 mln
Thünnessen is de grondlegger van de een van de grootste woningbeleggers in Nederland, met standplaats Den Haag. Metterwoon heeft ook een grote portefeuille in Duitsland.

22 Peter Kuiten
DGA Certitudo
€ 615 mln
Certitudo is een snel groeiend vastgoedbedrijf met een belegger, een ontwikkelaar en een apart beleggingsbedrijf voor derden. Het is in het bezit van de familie Kuiten. Peter Kuiten is ceo en dochter Tessa Kuiten managing director. Daarnaast werken er nog familieleden op een aantal posten.

23 Monique Maarsen
DGA Maarsen Groep
€ 467 mln
Monique Maarsen heeft afgelopen jaar in Carré het jubileum gevierd van haar familiebedrijf, dat zij als derde generatie nu al geruime tijd runt. Haar vader Frits Maarsen was een van de bekendste ontwikkelaars en bouwondernemers van Amsterdam. Frits overleed in 2020. Monique heeft Maarsen Groep getransformeerd tot een risicodragende ontwikkelaar/belegger. Een aantal projecten doet de Maarsen Groep samen met Zadelhoff.

24 Maarten Feilzer
Ceo Zadelhoff
€ 420 mln
Het bedrijf van Cor van Zadelhoff kwam vorig jaar in het nieuws door de creatie van Zadelhoff Capital (onder leiding van oud-BNP Paribas-directeur Sicco Postumus) en Zadelhoff Development (onder leiding van oud-G&S-directeur Martine Gründemann). Onder leiding van oud-McKinseyaan en Kempenman Maarten Feilzer wordt het erfgoed van Van Zadelhoff naar een volgende fase gestuurd. De nestor zelf heeft het eigendom van de portefeuille gesplitst in drie goededoelenstichtingen.

25 Dirk Jan Bakker
DGA Andantino
€ 450 mln

Dirk Jan Bakker is een van de bekendste private beleggers uit het Amsterdamse. Hij heeft de laatste tijd veel opgetrokken met DM Equity Partners, de investeringsgroep van Ben Mandemakers. Zo verkocht hij een portefeuille van bijna € 400 mln aan woningen aan DWS, de assetmanagementorganisatie van Deutsche Bank. Spraakmakend was ook de aankoop van een woningportefeuille van George Soros voor € 180 mln.