Tijdelijke jongerenhuisvesting in Noorderkeerkring Alphen a/d Rijn

Woensdag ondertekenden Woonforte en GGZ Rivierduinen de overeenkomst voor de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Op deze locatie bouwt Woonforte straks 164 huurwoningen, waarvan zo’n 60 voor zorgorganisaties. Eerst komen er tijdelijk studentenkamers.

Woonforte is al jaren op zoek naar locaties voor sociale huurwoningen en is blij dat zij de locatie aan de Noorderkeerkring heeft verworven. De locatie ligt dicht bij winkels, openbaar vervoer en groen en daarmee is het een fijne woonomgeving. Woonforte gaat hier zowel ruime als kleine appartementen bouwen.

Tijdelijke invulling
Omdat het ontwikkelen van nieuwe woningen tijd kost, is Woonforte blij met het akkoord van het College van Burgemeester en Wethouders op tijdelijke verhuur. ‘Door de wooncrisis hebben jongeren grote moeite om een woning te vinden. Het is dus fantastisch dat wij het complex gedurende de anderhalf jaar die nodig is voor de voorbereiding en de ruimtelijke procedures kunnen inzetten om de woningnood onder jongeren aan te pakken. Leegstand zou echt zonde zijn’, aldus een woordvoerder. 

Om leegstand te voorkomen, transformeert Villex Vastgoedbescherming het gebouw daarom tijdelijk naar 126 onzelfstandige kamers en verhuurt deze op basis van tijdelijke verhuur. Villex is naast een leegstandbeheerder geen onbekende speler op het gebied van transformaties en lanceert met ‘ De Jazz Woondiversiteit’ hier in Alphen aan den Rijn de zevende Woondiversiteit in Nederland. 

Kamers en studio’s voor Alphense jongeren
Voor de Noorderkeerkring heeft leegstanbeheerder Villex het concept De Jazz Woondiversiteit bedacht. Jazz staat voor Jonge Alphenaren Zoeken Zelfstandigheid. Het is een bijzonder concept dat bijdraagt aan de zelfstandigheid van jonge Alphenaren. De kamers worden verdeeld in units met gezellige gemeenschappelijke woonkamers en keukens. Naast reguliere bewoners zal Villex ook ‘captains’ aanstellen, die verantwoordelijk worden voor de unit of verdieping. Daarnaast zorgt een huismeester op de locatie voor klein onderhoud en de leefbaarheid in en om het gebouw. Hij of zij is, samen met de captains, het aanspreekpunt voor zowel de bewoners als omwonenden.

Vanaf 2 juli gaat de verbouwing van start. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners er nog dezelfde maand gaan wonen.