Studenten komen met duurzaam alternatief voor sociale woningbouw

Comfortabel, betaalbaar en uiterst duurzaam. Dat zijn de drie kenmerken van het toekomstbestendige huis dat Team Casa – een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) – samen met bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf bouwt in het Brainport Smart District in Helmond.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 23 april 2021

De oplevering staat gepland voor eind juni.

Aan de bouw is vier jaar onderzoek voorafgegaan. Het doel van het team is om een duurzaam alternatief voor sociale huisvesting te ontwikkelen met technologieën die nu al beschikbaar zijn.

‘We zouden het huis dus snel op grotere schaal moeten kunnen bouwen’, benadrukt bedenker en teammanager Antoine Post. Het huis is gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout. Er wordt helemaal geen beton gebruikt. Uniek is dat de warmtepomp vooral in de zomer aanstaat en niet in de winter, waardoor er veel minder elektriciteit nodig is om de woning te verwarmen. Dit is mogelijk door een waterbassin van 104 kuub. De warmte van de warmtepomp wordt gebruikt om het bassin te verwarmen. Het bassin kan dan worden gebruikt om het huis tijdens de koude wintermaanden te verwarmen.

Met dit systeem is er geen overtollige energie in de zomer en geen tekort in de winter, waardoor een piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt vermeden. De energie die de warmtepomp gebruikt, is afkomstig van het energiedak dat zowel elektriciteit als warmte opwekt via een zonnepaneel en zonneboiler. CASA 1.0 is dus een nul-op-de-meter woning die nog een stap verder gaat.

Het bouwwerk wordt gerealiseerd in Brainport Smart District in Helmond Brandevoort. De wijk staat bekend om zijn experimenten met nieuwe en innovatieve vormen van bouwen, energie en transport.

Casa 1.0 bestaat uit twee woonlagen met in totaal drie appartementen, die na oplevering worden verhuurd.

www.tue.nl/en/news/news-overview