Start transformatie Zandkasteel Amsterdam ZO

Op 1 januari starten de bouwwerkzaamheden voor de transitie van het voormalige ING-hoofdkantoor – beter bekend als het Zandkasteel (65.000 m²) – in Amsterdam Zuidoost.

In zeven van het uit tien torens bestaande gebouw komen 300 woningen. In de onderliggende binnenstraat komen werkruimtes, maatschappelijke voorzieningen en horeca. De eerste woningen worden naar verwachting eind 2022 opgeleverd. In de drie andere torens komt de Amsterdam International Community School South East van de gemeente Amsterdam.

De omvang van de transformatie van monofunctioneel kantoor naar een ‘mixed use-gebouw’ laat zich in de volgende getallen zien: van 2500 kantoormedewerkers naar 450 bewoners, 350 werkplekken, 500 plaatsen voor horeca/ bezoek, 1500 scholieren, 50 docenten en 2 servicemanagers.

Het Zandkasteel is indertijd (1987) met een vooruitziende circulaire blik ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut. Het gebouw blijkt namelijk goed geschikt voor het huisvesten van meerdere functies. Vanuit het architectenbureau is Van Huut ook bij de transitie betrokken om het ‘dna’ van het gebouw goed te benutten en het antroposofische erfgoed te bewaren.

De zeven torens die nu worden verbouwd tot woningen, werkruimtes, maatschappelijke voorzieningen en horeca, zijn in december 2019 verworven door de combinatie Zadelhoff en woningbouworganisatie Wonam. Zij kiezen voor een mixed use invulling gericht op de nieuwe generatie bewoners en bedrijven. De architectenbureaus Alberts & Van Huut en Mecanoo hebben gezamenlijk het transformatie plan uitgewerkt. De uitvoering is in handen van bouwcombinatie Kondor Wessels Amsterdam/IBB Kondor.

Toekomstbestendig
De nieuwe generatie stedelingen is meer gericht op delen en collectiviteit en minder gericht op eigen ‘domeinen’ en bezit. Deze generatie stedelingen en bedrijven staat centraal in de ontwikkeling van het Zandkasteel. Belangrijke elementen hierin zijn:
– Wonen, werken, tuinen en horeca worden gecombineerd in één gebouw
– De aan het Bijlmerplein grenzende ruimtes worden volledig openbaar toegankelijk, met horeca als dragende functie. Ook bewoners hebben direct toegang tot horeca
– Veel groen in de gedeelde ruimtes en in de door bewoners gedeelde Japanse en Finse tuin
– De ‘binnenstraat’ die de torens van het Zandkasteel verbindt is toegankelijk voor bewoners, bedrijven en bezoekers en biedt een combinatie van werken, ontmoeten en verbinden. De binnenstraat worden volledig gerenoveerd
– Brede keuze uit woningentypes tussen 40 en 90 m²
– Gebruik van hout, eikenhouten vloer, keuken in hout, plafond en muren wit stuc
– Speciale ontmoetings- en bijeenkomstruimte voor bewoners in de voormalige bibliotheek met uitloop naar Japanse tuin
– Bioscoopzaal en co-working faciliteit voor bewoners
– Voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen onder het gebouw