Start bouw Tuinbuurt Vrijlandt Rotterdam met sociale huurwoningen en koopwoningen

Donderdag is de bouw begonnen van 100 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Havensteder in de gebiedsontwikkeling van Tuinbuurt Vrijlandt te Rotterdam.

Aansluitend worden 129 koopwoningen van fase 1 gerealiseerd, waarvoor dit tevens het startsein was.

Tuinbuurt Vrijlandt is geïnspireerd op de tuindorpstijl die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in Nederland werd geïntroduceerd. Het architectonisch ontwerp is van KOW Architecten en gebaseerd op de tuindorparchitectuur. Tuindorpen typeren zich door specifieke ruimtelijke en sociale kenmerken met veel groen. Zo wordt veel gebruik gemaakt van groene erfafscheidingen, in de vorm begroeide hekwerken en diverse soorten hagen. Het toepassen van decoratieve elementen zoals poorten en ornamenten zijn een typisch kenmerk van de befaamde tuindorparchitectuur.De 100 sociale huurwoningen worden gerealiseerd in een mix van 50 eengezinswoningen en 50 appartementen. Het terrein stond al meer dan 10 jaar leeg.

De woningen zijn energieneutraal, beschikken over groencertificaten en materiaalpaspoorten. Tuinbuurt Vrijlandt beschikt qua duurzaamheid over een GPR-score van 8. Alle woningen zijn vanzelfsprekend gasloos door aansluiting op stadsverwarming en worden standaard voorzien van regentonnen en mos/sedum op de daken van de tuinbergingen.

‘We versterken biodiversiteit, bouwen natuurinclusief, scoren zeer hoog op energieprestatie én verbinden de stad op sociaal gebied,’ zegt Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development. ‘Alle seinen staan op groen in deze duurzame tuinbuurt.’