Special leegstandbeheer 2020: Leegstandbeheer in tijden van corona

Voor iedereen zijn het ongewone tijden, maar leegstandbeheerders zien eigenlijk geen verschil met de tijden zonder corona.

Door Lucas Ligtenberg
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2020

Kort na het begin van de eerste lockdownmaatregelen stuurde de VLBN (Vereniging Leegstandbeheerders Nederland) een persbericht uit over het coronavirus. De branchevereniging vertegenwoordigt via zijn leden naar eigen zeggen ‘driekwart van alle bewoning op basis van bruikleen in Nederland’. De VLBN stelde dat de gewone gang van zaken doorgaat, maar dat er meer clementie zal zijn bij opzeggingen van tijdelijke verhuur. Het kan in de praktijk namelijk wel eens moeilijker worden zomaar een ander onderkomen te vinden.
Toch is het over het algemeen zo dat de leegstandbeheerder afhankelijk is van zijn opdrachtgever. Als eerder gemaakte plannen gewoon doorgang vinden en een volgende fase ingaan, is ook de leegstandbeheerder daaraan gebonden. In een dergelijk geval kan de leegstandbeheerder alleen verzoeken om iets meer extra tijd.

Invloed corona
Wat is de invloed van corona op de sector leegstandbeheer? Komt er meer leeg, of juist minder? Wat is er nog meer anders? Een rondje langs enkele leegstandbeheerders dat het toch over het algemeen business as usual is. ‘We zien eigenlijk geen verschil met de tijden zonder corona’, zegt Remco Son van Alvast. ‘Panden die we aangeboden krijgen zijn niet anders.’
Wat wel anders is, is uiteraard de dagelijkse manier van werken. Het is minder gemakkelijk en wenselijk om een fysieke pandcontrole doen, dus dat gebeurt nu grotendeels digitaal. De gebruiker die zijn ruimte achterlaat kan een filmpje sturen ter inspectie of de inspecteur live laten meekijken. Andersom boden vanaf het begin veel leegstandbeheerders, waaronder VPS, meteen al de mogelijkheid voor toekomstige gebruikers om een bezichtiging digitaal te doen.
Ook De Kabath Vastgoedbeheer laat via een woordvoerder kort weten dat wat hen betreft er sinds maart geen zaken anders gaan. Freek Ossendrijver van HOD constateert eveneens: ‘We merken er niet veel van.’
Bezichtigingen volgens de coronaregels vereisen een andere invulling, maar dat is in meer sectoren. HOD is terughoudend met het doorzetten van opzeggingen als mensen door corona financieel in de problemen zijn gekomen.

Kansen in de toekomst
Het kan zijn dat mensen hun gehuurde ruimte gebruiken voor yogalessen of workshops van allerlei aard. Die zagen vanaf maart hun activiteiten van de ene op de andere dag op z’n kop gezet. Niet iedereen kan of wil zomaar vanaf een bepaald moment alles online te doen. En de beginnende creatieve ondernemer kan besluiten zijn antikraak-werkruimte op te zeggen en thuis te gaan werken.
Verder zijn de enige veranderingen die Ossendrijver ziet wellicht in de toekomst te verwachten. Als meer kantoorwerkers thuiswerken en er daardoor leegstand ontstaat, liggen daar mogelijkheden voor leegstandbeheerders. Dat geldt ook voor winkels, als daar de leegstand gaat toenemen. ‘Er kunnen klappen gaan vallen, maar dat is op dit moment nog niet aan de orde’, aldus Ossendrijver.