Special Leegstandbeheer 2019: Reorganisatie en accreditatie werpt vruchten af

Leegstandbeheerders verruimen op creatieve wijze hun werkterrein en zorgen voor tijdelijk gebruik van vastgoed. Het keurmerk is verder geprofessionaliseerd

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 20 december 2019

Traditiegetrouw zet PropertyNL in de decembermaand de leegstandbeheerders die actief zijn op de Nederlandse markt in de schijnwerper. Om het kaf van het koren te scheiden heeft de redactie besloten zich bij het overzicht met de profielen te beperken tot de bedrijven die beschikken over een KLB-certificaat. KLB staat voor Keurmerk Leegstandbeheer, een keurmerk dat tegenwoordig wordt gecontroleerd door SKW Certificatie (Samen Kwaliteit Waarborgen) uit Geldermalsen. Op pagina XX is het interview te lezen met de nieuwe KLB-voorzitter Koos Karssen, voormalig burgemeester van Maassluis. Hij zet in op verdere verbreiding van het keurmerk door er bij belangrijke opdrachtgevers als gemeenten, corporaties en belegger voor te pleiten dat bij aanbesteding van beheeropdrachten een keurmerk als eis wordt gesteld. Het Rijksvastgoedbedrijf en twee grote gemeenten gingen hen al voor.

Accreditatie
De Raad voor Accreditatie heeft het Keurmerk Leegstand Beheer (KLB) afgelopen zomer beoordeeld en heeft op basis hiervan besloten om de normenset en de systematiek van beoordelen van KLB te accrediteren. Dat betekent dat de normenset van KLB en de controle op deze normenset door SKW Certificatie professioneel, onafhankelijk en gedegen zijn. De Raad voor Accreditatie heeft de werkwijze van de SKW-inspecties zowel in theorie als in de praktijk getoetst en heeft op basis daarvan SKW geaccrediteerd om controles voor het KLB te mogen uitvoeren.

Accreditatie draagt volgens de stichting KLB bij aan de verdere professionalisering van leegstandbeheer. ‘Het Keurmerk Leegstand Beheer schept duidelijkheid voor bewoners, opdrachtgevers en leestandbeheerders, waardoor het prettiger zaken doen is met een leegstandbeheerder’, aldus Karssen. ‘Ik doe een oproep aan opdrachtgevers en vooral aan gemeenten en corporaties om bewust te kiezen voor gecertificeerde leegstandbeheerders. Het keurmerk biedt een stevig kader van maatregelen die ervoor zorgen dat de rechten en plichten van alle partijen duidelijk zijn en nageleefd worden.’

De lijst van gecertificeerde leegstandbeheerders die SKW nu bijhoudt is iets korter geworden, ofwel omdat partijen nog in het proces van certificatie zitten of omdat ze niet voldoen aan de nieuwe vereisten. 17 bedrijven mogen nu het blauwe logo met het vinkje van het KLB-keurmerk op hun website en in andere communicatie tonen. De verwachting is dat het er meer zullen worden.

VLBN
Ondertussen heeft de Vereniging Leegstandbeheerders Nederland (VLBN) ook niet stilgezeten. Begin dit jaar vond een derde kennissessie over brandveiligheid plaats in Vught. Ditmaal hadden de VLBN-leden Gapph en VoorkomLeegstand de bijeenkomst georganiseerd. De grote opkomst bevestigde volgens de VLBN de interesse voor het actuele onderwerp brandveiligheid.

Vorig jaar was er een kennissessie over ‘Juridische kaders rond leegstandbeheer’ in de koepelgevangenis in Breda. Ervaren advocaten deelden toen hun kennis op het gebied van leegstandbeheer en kraken. In de sessie werd uitgebreid stilgestaan bij de Wet kraken en leegstand en de juridische positie van krakers, de soliditeit van de bruikleenconstructie en de juridische valkuilen bij bruikleen en verhuur.

De reorganisatie van de VLBN, die in februari 2018 een feit werd, blijkt dus zijn vruchten af te werpen. Een aantal KLB-gecertificeerde leegstandbeheerders heeft toen de vernieuwde branchevereniging VLBN opgericht. Naast de oorspronkelijke leden Ad Hoc, Camelot Vastgoedbeheer, HOD, De Vastgoedbeschermer, VPS Nederland en Zwerfkei Tijdelijk Beheer, sloten ook Gapph Vastgoedbeheer, De Kabath Vastgoedbeheer, Bewaakt & Bewoond, Prevenda en VoorkomLeegstand zich aan als lid. Een aantal anderen heeft zich als aspirant-lid aangemeld. Behalve belangenvertegenwoordiging en lobbyen is kennisdeling ook een belangrijk doel van de vereniging.

Meer dan antikraak
Veel leegstandbeheerder leggen zich vandaag de dag niet alleen toe op antikraak-bewoning of tijdelijke verhuur van woningen en bedrijfsruimten, maar richten ook bijzondere concepten op waarmee vastgoed een nuttige tijdelijke woon- of werkbestemming kan krijgen. Anderen gaan nog verder door ook als vastgoedontwikkelaar te opereren, vaak met als doel leegstaande panden te transformeren naar woonruimte.

Camelot begon ook met transformatie van kantoorgebouwen, maar realiseert nu zelfs nieuwbouw voor studenten en starters. Het is ook een samenwerking aangegaan met Je m’appelle Company, een bedrijf dat bijzondere woonconcepten biedt aan jonge creatievelingen. In een antikraak-landhuis in het Brabantse Ulvenhout gaan vijf young professionals samen wonen en werken. Het concept van Je m’appelle Company is overgewaaid uit Silicon Valley, waar het vaker voorkomt dat woon- en werkruimte onder één dak zitten.

De Vastgoedbeschermer heeft als credo ‘denk ruim’, en zegt slim en creatief met leegstand om te gaan. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen lopen als een rode draad door het bedrijf.

Ook Villex streeft naar de allernieuwste aanpak. ‘Leegstaand vastgoed vraagt niet enkel om bescherming, het vraagt om een inspirerende nieuwe invulling’, meldt de onderneming op zijn website. Mijn Villex is een persoonlijke online omgeving, waar gebruikers 24/7 kunnen inloggen. Zo hebben ze inzage in het betaaloverzicht, de afhandeling van reparatieverzoeken en ze kunnen documenten uploaden.

Gapph maakt voor een project een plan op maat waarin de verschillende beheervormen worden weergegeven. De leegstandbeheerder biedt vernieuwende oplossingen in leegstandbeheer, het levert bijvoorbeeld ook een bijdrage aan de huisvesting van statushouders, en speelt in op het veranderend zorglandschap.

VPS Nederland levert maatwerk op het gebied van leegstandbeheer, objectbeveiliging en bouwplaatsbeveiliging. Het bedrijf biedt een compleet dienstverleningspakket aan: van leegstandbeheer door het plaatsen van representatieve bewoners of bedrijven (antikraak) tot een reeks aan geavanceerde, draadloze beveiligingsoplossingen.

En dit is nog maar een greep uit het brede dienstenpakket van leegstandbeheerders.

Niet minder werk
Dat er op aantrekkelijke OV-locaties tegenwoordig weer veel vraag naar kantoorruimte is, waardoor de leegstand daalt, betekent niet dat leegstandbeheerders minder werk krijgen. De druk op de kantorenmarkt is groot als de locatie goed is, met de juiste faciliteiten en uitstraling. Veel leegstaand vastgoed bevindt zich echter op minder aantrekkelijke plekken, qua bereikbaarheid en voorzieningen. Huurders laten gebouwen die gedateerd en niet duurzaam zijn links liggen. Alleen als ze gerenoveerd en vernieuwd worden, is er kans op reguliere verhuur. In afwachting van zo’n ingreep, transformatie of sloop biedt leegstandbeheer een oplossing. En dan is er nog een grote opgave wat betreft maatschappelijk vastgoed, zorginstellingen, scholen, kerken, sportaccommodaties etc. Corporaties blijven bezig met de vernieuwing van hun woningportefeuilles, dus ook van die kant zijn in de toekomst opdrachten te verwachten. De markt voor leegstandbeheer is dus nog steeds een markt die kansen biedt voor innovatieve ondernemers.