Savills: Woningbeleggingen dalen iets in 2020, maar vormen groter aandeel van beleggingsvolume

Het aandeel van woningbeleggingen in het totale beleggingsvolume in 2020 zal verder toenemen, maar het totale beleggingsvolume in residentieel vastgoed zal dit jaar lager uitvallen dan in 2019.

Dat zegt Savills in zijn onderzoeksrapport Spotlight Residential 2020 Nederland, waarin de verwachting is dat het aandeel woningbeleggingen dit jaar op 40 procent uitkomt, 10 procentpunten meer dan in 2019. De aanhoudende beleggersinteresse wordt met name gedreven door de sterke fundamenten van de woningmarkt. Met name ingegeven door trends als urbanisatie en individualisering zal het woningtekort verder oplopen, met een piek in 2024. Covid-19 dreigt zelfs verder bij te dragen aan een verder oplopend woningtekort, als gevolg van het stilvallen van bouwprojecten.

Bas Wilberts, Head of Residentiel & Hotel Investment bij Savills in Nederland, licht toe: ‘Zeker in onzekere tijden, is goed te merken dat beleggers op zoek zijn naar beleggingsproduct met een laag risicoprofiel. Mensen moeten ten slotte altijd ergens blijven wonen. Een voorbeeld dat het vertrouwen in de woningmarkt vanuit beleggers ook in 2020 nog hoog is, blijkt uit de verkoop van de Amber portefeuille in april 2020, tot dusver de grootste transactie in woningen van 2020 in Nederland. Heimstaden kocht deze portefeuille, bestaande uit ruim 2000 woningen voor een totaalbedrag van € 375 mln van Patrizia.’