Savills: Opname en beleggingen in vastgoed fors lager in eerste halfjaar

De opname in het eerste halfjaar van dit jaar lag circa 50% lager in vergelijking met 2022. Ook investeringen vielen flink lager uit.

Dat verklaart Savills in het vandaag verschenen rapport ‘Market in minutes - the Netherlands’.

De economische vertraging raakt alle sectoren, maar voor wat betreft opname het meest in de logistiek (-48%), kantoren (-43%), retail (-23%) en industrial (-15%). Toch blijft de leegstand in logistiek en industrial uiterst laag, respectievelijk 2,8% en 1,3%.

Tophuren gestegen

De kantorenmarkt laat een vlucht naar kwaliteit zien, waarvoor gebruikers zelfs graag meer betalen. Savills spreekt van polarisatie op de kantorenmarkt, want naast die vlucht wordt er op kantoorruimte ook bezuinigd waar dat maar mogelijk is. Minder conjunctuurgevoelige bedrijven met een groot personeelstekort zijn volgens Savills nog steeds op zoek naar aantrekkelijke kantoorruimte. Dit is duidelijker geworden in de eerste helft van 2023. De vraag naar kwaliteit wordt weerspiegeld in de acceptatie van energie-efficiëntere kantoren, waarbij volgens het rapport meer dan 65% van de verhuurde ruimte ten minste een energielabel A heeft.

Daarnaast daalde de leegstand voor kantoren van hogere kwaliteit naar 4,6% in het tweede kwartaal van 2023, vergeleken met 4,8% in het eerste kwartaal van 2023, terwijl de tophuren voor kantoren in grote steden zoals Amsterdam in het tweede kwartaal van 2023 op jaarbasis zelfs met 15% stegen.

Beleggingen

Hoewel het tweede kwartaal al een verbetering laat zien in vergelijking met het eerste kwartaal is het volume van de beleggingen in de eerste zes maanden per saldo sterk afgenomen. De vergelijking van het aantal vastgoedbeleggingstransacties boven de € 25 mln tussen vorig jaar en dit jaar maakt dat duidelijk. De eerste zes maanden van 2022 telden 86 van zulke deals, dit jaar waren dat er 39, een daling van 55%.