In het klimaatakkoord is afgesproken dat tot 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen zijn verduurzaamd.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021
Ingrepen die zich zouden moeten terugverdienen via de energierekening. Er wordt door de overheid en marktpartijen enthousiast aan de opgave gewerkt en toch komt verduurzaming van de gebouwde omgeving maar langzaam op gang. Er wordt duurzaam geaarzeld in de woningmarkt. Vooral in de koopwoningmarkt ontstaat er nauwelijks beweging op dit dossier. Jammer, want er is volop groene ruimte – rendabele financieringsruimte voor verduurzaming. Dit blijkt uit onderzoek dat Finance Ideas, Invest-NL en de Universiteit Tilburg hebben verricht.
In mei 2019 publiceerde het Nibud de uitkomsten van een grootschalig verduurzamingsonderzoek onder huiseigenaren. Het leeuwendeel van de ondervraagden bleek bewust te wachten met verduurzaming en wel om drie redenen: (1) men wachtte op duidelijkheid van de overheid over financiële regelingen, (2) de eigen kosten–baten afweging pakte niet goed uit, (3) het benodigde geld voor de investering was niet voorhanden. In een white paper combineren de onderzoekers deze drie wacht-motieven tot een voorstel om alsnog tempo te ontwikkelen in de verduurzaming van koopwoningen. Zo bepleiten zij duidelijk overheidsbeleid, waarmee ruimer kan worden gefinancierd en eenvoudiger gerekend. Zo maken zij ruim baan voor groene ruimte.
De volledige white paper Ruim Baan voor Groene Ruimte van Dirk Brounen, Piet Eichholtz, Yvonne Neef en Max van Son is te downloaden via www.tias.edu/item/ruim-baan-voor-groene-ruimte