De gemeente Rotterdam heeft woensdag groen licht gekregen van de Raad van de State om van de oude overslaghaven Rijnhaven in deelgemeente Feijenoord een woongebied te maken met 3000 woningen, horeca, werkfuncties, een stadsstrand en een stadspark.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de bezwaren van omwonenden, op één na, ongegrond verklaard. Omwonenden hadden terecht zorgen geuit over de windhinder als gevolg van het plan. Om daaraan tegemoet te komen heeft de Afdeling bestuursrechtspraak op verzoek van de gemeenteraad twee regels over windhinder toegevoegd aan het bestemmingsplan. Met die toevoeging mag het plan doorgaan.
Het bestemmingsplan maakt de bouw van drie woonblokken mogelijk die in hoogte variëren van 120 meter tot 250 meter. Enkele omwonenden voeren uiteenlopende bezwaren aan. Zo zouden de gevolgen van het bestemmingsplan worden onderschat doordat andere ontwikkelingen in de omgeving niet zijn meegenomen, zoals die van Katendrecht en de Wilhelminapier. Verder zijn bezwaren aangevoerd over verkeers- en parkeeroverlast, hittestress, bezonning en windhinder.
Op het punt van windhinder heeft de Afdeling bestuursrechtspraak de omwonenden in het gelijk gesteld. Uit het onderzoek dat de gemeente liet doen, bleek namelijk dat als er woontorens tot 200 meter zouden worden gebouwd, windgevaar zou ontstaan. De gemeenteraad heeft echter toegelicht dat er sinds dat onderzoek nieuwe inzichten zijn ontstaan, wat ook heeft geleid tot een nieuwe handleiding over windhinder bij de gemeente Rotterdam.
Gedurende de procedure heeft de gemeenteraad het eerste windonderzoek daarom geactualiseerd. Uit dit onderzoek bleek dat het windklimaat een stuk gunstiger is als de drie geplande bouwblokken 'getrapt' zouden worden vormgegeven. De gemeenteraad verzocht de Afdeling bestuursrechtspraak daarom om twee regels aan het bestemmingsplan toe te voegen, zodat de omgevingsvergunning voor de bouwblokken alleen verleend kan worden als vaststaat dat er geen windgevaar optreedt.
Grootschalige transformatie
De weg ligt nu open voor een grootschalige transformatie van het voormalige havengebied Rijnhaven naar een stadsdeel met veel groen, woningen en voorzieningen. ‘Met dit besluit komt een langgekoesterde droom echt tot leven’, zegt de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (Bouwen). ‘De Rijnhaven wordt een stadswijk waar wonen, natuur en voorzieningen hand in hand gaan. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Rotterdam-Zuid.’
De ontwikkeling omvat onder meer het Rijnhavenpark en de bouw van circa 3.000 woningen in verschillende prijsklassen, van sociale huur tot vrije sector. Ook is er ruimte voor horeca, maatschappelijke voorzieningen en winkels in de plinten van de gebouwen. De hoogste toren, vlakbij het Nieuwe Luxor Theater, mag maar liefst 250 meter hoog worden.
De aanbestedingsprocedure voor het eerste bouwblok, aan de kant van metrostation Rijnhaven, start naar verwachting medio 2025.
Demping havenbekken
Ondertussen vordert de demping van het havenbekken gestaag. Er is al 1,2 miljoen m³ zand aangebracht; binnenkort komt daar nog 200.000 m³ bij. Het schip Strandway zal deze lading opnieuw vanaf de Noordzee aanvoeren. Na het inklinken van het zand kan in 2027 begonnen worden met de aanleg van het park en de fundering voor het eerste bouwblok. De eerste 200 bomen voor het toekomstige Rijnhavenpark zijn inmiddels opgekweekt op de Stadskwekerij.