Rijksvastgoedbedrijf start tender voor bouw EMA-gebouw

Het Rijksvastgoedbedrijf is afgelopen vrijdag de tenderprocedure opgestart die uiteindelijk moet leiden tot de ontwikkelaar voor het nieuwe kantoor van het nog in Londen gevestigde EMA.

Als Nederland de vestiging van het Europees Medicijnagentschap (European Medicines Agency, EMA) krijgt toegewezen, moet er snel een gloednieuw gebouw komen aan de Amsterdamse Zuidas. Daarom heeft het Rijksvastgoedbedrijf via TenderNed vrijdag al een begin gemaakt met de aanbestedingsprocedure voor de bouw: de selectiefase.

Bedrijven of consortia kunnen zich nu al aanmelden. In deze fase moeten zij aantonen dat zij genoeg ervaring hebben om een perfect gebouw voor het EMA te bouwen en in te richten. Ook 20 jaar lang onderhoud hoort bij de opdracht. 

Alleen consortia die door de selectiefase komen, kunnen zich in de volgende fase inschrijven als het EMA naar Nederland komt. Met een klein aantal consortia volgen daarna gesprekken, tot de gunning in maart 2018. De oplevering van het pand is dan in 2019.

Het pand voor het EMA moet plaats bieden aan ongeveer 900 medewerkers, afkomstig uit zo’n 30 landen. Daarnaast komen er elk jaar ongeveer 36.000 bezoekers en zijn er 500 à 600 internationale vergaderingen. Daarom moet het gebouw ook vergader- en congresvoorzieningen hebben.

Het EMA is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Nederland dingt samen met achttien andere landen naar de vestiging van het agentschap. Het EMA zit nu nog in Londen, maar gaat daar weg na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Hoe groot de kans is dat het hoofdkantoor van de EMA aan Amsterdam wordt toegewezen is uiteindelijk een politiek beslissing van de Europese ministers. Uit een overzicht van de biedingen die in total 23 Europese steden hebben ingediend blijkt dat Amsterdam aan bijna alle voorwaarden kan voldoen. Minder gunstig is dat een deel van de EMA-werknemes niet meteen in het nieuwe kantoor op de Zuidas ondergebracht kunnen worden omdat de nieuwbouw in maart 2018, als de Brexit een feit is en het agentchap verhuisd moet zijn, nog niet volledig gereed is. In de bieding van Nederland wordt daarop overigens geanticiperd.