PROVADA: Retailagenda brengt leidraad dienstenrichtlijn

Retailagenda heeft de leidraad Risico-inventarisatie Dienstenrichtlijn opgesteld waarmee gemeentes kunnen bepalen of ze risico lopen met een bestemmingsplan.

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat, het IPO en de VNG werken momenteel samen aan een landelijke handreiking Dienstenrichtlijn. Deze handreiking wordt naar verwachting in september 2019 gepresenteerd.

Gemeente regelen in bestemmingsplannen onder andere vestigingsmogelijkheden voor detailhandel. Hierbij is meestal geen rekening gehouden met de Dienstenrichtlijn. Door nieuwe Europese regels zijn er echter ruimere voorwaarden voor de vestiging van dienstverleners (wat nu ook geldt voor detailhandel) in bestemmingsplannen.

In Nederland zijn op veel plaatsen vestigingsbeperkingen opgenomen in bestemmingsplannen. Branches met een centrumfunctie (mode, speelgoed, huishoudelijke artikelen etc.) en supermarkten mogen zich bijvoorbeeld niet vestigen op bedrijventerreinen en woonboulevards. Door de Dienstenrichtlijn worden de vestigingsvoorwaarden echter ruimer.