Outlet-center directeur McArthurGlen twijfelt over omvang lockdown

Pieter van Voorst Vader (McArthurGlen) reageert op lockdown: “Er wordt weer een buitengewoon groot beroep gedaan op de veerkracht van retailers en horecaondernemers.”

“Het is bijna symbolisch voor de snel veranderende realiteit waar we allemaal mee te maken hebben”, zegt Pieter van Voorst Vader. “Nog geen twee dagen na het verschijnen van een interview in PropertyNL Magazine, waarin ik een toelichting gaf op het afgelopen jaar, konden we onze deuren plotseling weer sluiten.” Van Voorst Vader is managing director van McArthurGlen, dat eigenaar is van 26 designer outlet centers in Europa, waaronder de in Nederland bekende centers Designer Outlet Roermond en Designer Outlet Roosendaal.

Hoewel hij natuurlijk begrijpt dat de snelle verspreiding van het coronavirus om ingrijpen vraagt, heeft hij zijn twijfel over de timing en de omvang van de huidige restricties. “Wij hebben de laatste twee jaar elke denkbare actie ondernomen om een optimaal veilige winkelomgeving te bieden. Samen met de retailers en horecaondernemers in de centers hebben we dat tot topprioriteit gemaakt. Het invoeren van extra beperkende maatregelen om het aantal bezoekers aan onze centers en binnen onze winkels verder aan banden te leggen hadden wij voorzien en daar waren wij op voorbereid. Maar een totale sluiting zagen wij niet aankomen, een week voor Kerstmis en valt ons en onze huurders zwaar.”

Veerkracht
“Als je ziet met welke voorraden onze partners in de centers blijven zitten, dan zie je direct wat een schade zo’n lockdown met zich meebrengt”, vertelt hij. “Ik heb het dan niet alleen over de fashionmerken, maar zeker ook over de horecazaken. En uiteraard niet alleen in onze centers. In het hele land vallen harde klappen.”

Toch blijft Van Voorst Vader optimistisch. “Klanten kunnen nu bij ons terecht voor Virtual Shopping, maar we hopen op 14 januari gewoon weer klaar te mogen staan om hen fysiek te verwelkomen. Het is zeer te hopen dat op dat moment zo’n complete lockdown dan niet meer nodig is. Er wordt nu weer een buitengewoon groot beroep gedaan op de veerkracht van een enorm aantal retailers en horecaondernemers. Wij houden het gelukkig nog vol, maar er zijn partijen bij wie de rek er echt uit begint te raken."