In Drenthe is ruimte zat voor dorpsinbreiding. Dat blijkt uit een onderzoek dat KAW uitvoerde in opdracht van de provincie Drenthe.
In totaal vond KAW plek voor maar liefst 13.000 woningen die de natuur onaangetast laat en de leefbaarheid in de dorpen een boost geeft. De extra behuizing kan mensen de kans geven om in hun eigen dorp te blijven wonen, maar zorgt er tevens voor dat de doorstroming op gang komt.
Het rapport genaamd ‘Ruimte Zat in Drentse dorpen’, dat in het verlengde ligt van KAW’s eerdere Ruimte Zat in de Stad-onderzoeken, laat zien waar de bouw- en verbouwmogelijkheden liggen binnen de bestaande dorpsstructuur. Geen generieke oplossingen, maar maatwerk dat aansluit op het karakter en de schaal van de typische esdorpen, kanaaldorpen en wegdorpen in Drenthe. Door leegstand aan te pakken, plekken binnen het dorp opnieuw te benutten en dorpsranden beter af te werken, ontstaat ruimte voor nieuwe woningen zonder het landschap aan te tasten.
De kracht zit niet alleen in aantallen, maar ook en vooral in wat die toevoegingen teweegbrengen, volgens onderzoeker Niels van Schaik. ‘Nieuwe woningen geven jongeren bijvoorbeeld de kans om in hun dorp te blijven wonen en ouderen om binnen de eigen omgeving te verhuizen waardoor weer passende woonruimte vrijkomt voor anderen. Zo houden voorzieningen stand, blijven sociale netwerken in de lucht en behoudt het dorp zijn vitaliteit.’
Hij benadrukt dat het dus niet om grootschalige uitbreidingen gaat, maar om slimme, zorgvuldig ingepaste toevoegingen. Om draagvlak te vinden moet samenwerking met de huidige bewoners worden gezocht. ‘Dat doen we door samen met de inwoners te bepalen wat past en waar welke behoefte ligt. Het rapport biedt daarvoor handvatten, met inzichten die toepasbaar zijn in alle Drentse dorpen’, aldus Van Schaik.