Noorse architecten vernieuwen bibliotheek Rotterdam

Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem vernieuwen de iconische Centrale Bibliotheek van Rotterdam.

Het internationale ontwerpteam is door de gemeente Rotterdam en Stichting Bibliotheek Rotterdam geselecteerd om de Centrale Bibliotheek Rotterdam nieuw leven in te blazen. De bibliotheek uit begin jaren 80 is een ontwerp van Van den Broek & Bakema. De verbouwing zal naar verwachting eind 2025 beginnen en eind 2028 worden voltooid; het jaar waarin het 45-jarig bestaan van het gebouw wordt gevierd.

“Het gebruik van de bibliotheek is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Dit heeft ons geïnspireerd om de bestaande ruimtes voor collecties en opslag om te vormen tot een open en gastvrije omgeving waar mensen kunnen werken en elkaar ontmoeten. De nieuwe bibliotheek wordt een huiskamer voor heel Rotterdam en biedt een nieuw soort openbare ruimte”, aldus Nils Ole Brandtzæg van Atelier Oslo

Het originele, excentrieke ontwerp, dat indertijd door budgetbeperkingen minder goed tot zijn recht kwam, wordt in ere hersteld. Tegelijkertijd wordt er een hedendaagse laag van duurzaamheid en circulariteit aan toegevoegd. Het interieur van de bibliotheek ondergaat een drastische vernieuwing. De huidige opslagruimtes van de bibliotheek worden omgevormd tot een transparant atrium met daarin een veelheid aan uitnodigende ruimtes. De gele buizen, die oorspronkelijk bedoeld waren voor de luchtbehandeling, blijven in gebruik. Ook krijgt het gebouw aan alle kanten entrees.

De twee Noorse bureaus waren eerder verantwoordelijk voor het ontwerp van de Deichman-bibliotheek in Oslo; in 2021 verkozen tot ’s werelds beste openbare bibliotheek.

img
Redacteur
Profiel