De gemeente Gouda en ontwikkelaars Open Development en Vink Bouw hebben een intentieovereenkomst getekend om de voormalige Prins Willem Alexander-kazerne in Gouda Noord te herontwikkelen tot woningbouw.
De ontwikkelcombinatie wil door middel van sloop-nieuwbouw 220 woningen in diverse typen en prijsklassen toevoegen. SVP Architectuur en Stedenbouw en CROSS Architecture zullen een gemengde woonwijk ontwerpen met een mix van koopwoningen en sociale en middeldure huurwoningen. Daarnaast komt er een buurtvoorziening en mogelijk een gezondheidscentrum. Wethouder Rogier Tetteroo: ‘Gouda Noord kan deze nieuwe woningen heel goed gebruiken en ik spreek dan ook graag uit dat de gemeente in hoofdlijnen achter deze ontwikkeling staat.’
Lees ook: Woningnood: 'Ambitie ontwikkelaars botst met capaciteit gemeenten'
De voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne is gelegen aan de Groen van Prinsterersingel 40A, 40B en 44 te Gouda en bestaat uit een kantoorgebouw van vijf bouwlagen, een tussengebouw van één en twee bouwlagen, een half ondergrondse bunker van één bouwlaag, twee voormalige dienstwoningen, een fietsenstalling en verdere aanhorigheden. Het kazerneterrein meet in totaal 17.267 m2.
Functieverlies kantoorgebouw
De planvorming kent een lange voorgeschiedenis. In 1989 werd de bestaande bebouwing op de bunker gesloopt ten behoeve van nieuwbouw van een kantorencomplex. In 2010 verloor ook het kantoor haar functie. Sinds 1 februari 2018 is het object verhuurd aan scholengemeenschap De Goudse Waarden te Gouda in verband met de renovatie van het schoolgebouw aan de Heemskerkstraat te Gouda.
Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht de voormalige kazerne te Gouda door middel van een openbare inschrijving met voorselectie op 23 november 2021 aan PWA Gouda (combinatie van Open Development uit Amsterdam en Vink Bouw uit Nieuwkoop). Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat de combinatie 6 miljoen euro voor het terrein en de opstallen op tafel legde.
Rumoer om bunker
Wat er met de atoombunker, die een bvo van 2.150 m2 heeft, gaat gebeuren is nog de vraag. Er zijn diverse ideeën aangeleverd voor een nieuwe buurtfunctie, waaronder een champignonkwekerij, een filmhuis en een fietsenstalling. Halverwege het vorige decennium ontstond er rumoer rondom de schuilplaats omdat er op de bunker een megamoskee voor 1.500 bezoekers zou gaan verrijzen. De gewenste locatie van het gebedshuis bleek toch elders op het terrein te liggen en uiteindelijk werden de plannen voor de moskee gecanceld.