Nieuwe Bossche stadswijk krijgt op korte termijn honderden woningen

De nieuwste stadswijk van ’s-Hertogenbosch EKP kent een vliegende start. Studenten, sociale huur, koopwoningen en het middensegment krijgen direct een plek in de eerste projectfase, waarvan de bouw al in voorbereiding is.

EKP wordt een stadswijk in het noordelijk deel van de Bossche spoorzone, waar creativiteit en duurzaamheid centraal staan. De voormalige postsorteerhal wordt verbouwd tot KuBus (Kunst & Business), waar de kunstacademie St. Joost School of Art and Design een permanent thuis krijgt. Daarnaast wordt de wijk autoluw, met veel aandacht voor biodiversiteit en groen. Naar verwachting start de bouw eind 2024. De bouw neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag.

Woningcorporatie BrabantWonen neemt de huurwoningen voor haar rekening. Deze zomer heeft BrabantWonen de drie woongebouwen De Leeuw, Dony en Van Eyk op EKP van SDK Vastgoed aangekocht. Met deze aankoop worden 273 betaalbare huurappartementen toegevoegd aan de nieuwe wijk die gerealiseerd wordt in de Bossche Spoorzone. De 273 huurappartementen, waaronder 81 studio’s voor studenten, zijn bestemd voor de sociale verhuur en voor de middeninkomens.

Woontoren Dubois

De drie appartementengebouwen die BrabantWonen heeft aangekocht, vormen samen met de koopwoningen in woontoren Dubois, fase 1 van EKP. De gebouwen worden omsloten door twee grote daktuinen. Voor de zomer is gestart met de verkoop van de appartementen in Dubois. Vanaf 5 september gaan ook de laatste appartementen van fase 1 in verkoop. Samen met de huurappartementen krijgt EKP zo een divers woningaanbod voor verschillende doelgroepen. De aankoop door BrabantWonen is een belangrijke stap in de transformatie van het voormalige EKP-terrein naar een bloeiende, toekomstgerichte stadswijk.

Bijzondere namen

De woongebouwen op EKP zijn ontworpen door Studioninedots en zijn vernoemd naar prominente kunstenaars die verbonden zijn aan de Bossche Kunstacademie. Het gebouw De Leeuw is vernoemd naar Marius de Leeuw, een bekroonde beeldend kunstenaar en docent. De Leeuw is bekend om zijn glas-in-loodramen en wandschilderingen. Deze werken zijn nog steeds in Den Bosch te bewonderen.

Woontoren Dony eert Julianus Josephus Dony, die als directeur van de Kunstacademie en ontwerper van vele Bossche gebouwen (waaronder de iconische Drakenfontein) een blijvende invloed heeft op de stad. Het meest zuidelijke gebouw, Van Eyk, draagt de naam van Ria van Eyk. Ria van Eyk is een veelzijdige kunstenares en docente aan diverse kunstacademies en is onder meer bekend van haar 'Sterrenhemeltapijt' in het Paleis op de Dam.