NVM en VGM NL: aantal verhuringen in vrije sector gestegen, huurprijzen licht gedaald

In het eerste kwartaal van 2024 is het aantal nieuwe verhuringen in de vrije sector ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023 gestegen met 12,2 %. De huurprijzen zijn daarbij licht gedaald met 0,6%, zo blijkt uit cijfers van NVM en VGM NL.

 

“De transactiecijfers over het eerste kwartaal 2024 laten geen uitzonderlijke stijgingen of dalingen zien. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2023 dalen de vierkante meter prijzen voor woonhuizen met 0,9% in het eerste kwartaal van 2024 en de vierkante meter prijzen van appartementen stegen met 1,8%. De gemiddelde huurprijs daalde voor woonhuizen met -2,0% en voor appartementen met -0,1%”, aldus Ronald de Nas, portefeuillehouder wonen VGM NL.

Niet elk marktsegment toont hetzelfde beeld. Volgens NVM en VGM NL daalt het aantal transacties als het gaat om gestoffeerde en gemeubileerde woningen. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2023 is het aantal transacties gedaald met respectievelijk 16,6% en 2,5%. De prijzen in deze segmenten zijn juist gestegen, voor gestoffeerde huurwoningen met 2,2% en gemeubileerde huurwoningen met 5,0%. Dat duidt op de trend dat particuliere eigenaren hun vrijgekomen woning niet meer verhuren.

De huurmarktcijfers zijn gebaseerd op 50.000 huurtransacties in de vrije sector op jaarbasis. De samenstelling van de transacties geeft volgens beide organisaties een representatief beeld van de onderverdeling in de totale Nederlandse vrije sector huurmarkt. Ruim 78% van de transacties is kale huur, 15% is gestoffeerd en 7% is gemeubileerd.

img
Redacteur
Profiel