Met blockchain samen een huis kopen

Een in Moskou gevestigde proptech-start-up heeft een betaalbaar model ontwikkeld voor gedeeld huizenbezit op basis van een blockchain-netwerk van ‘bewoners’, slimme contracten en opgebouwde aandelen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 12 juli 2019

Miljoenen stadsbewoners over de hele wereld leggen zich neer bij een leven lang huur, omdat ze geen huis kunnen kopen vanwege de stijgende vastgoedprijzen.

De Russische woningbouwcoöperatie Doma komt met een duurzamer alternatief, gebaseerd op het concept van gedeeld eigendom in een beveiligd blockchain-netwerk. Gebruikers – of ‘bewoners’ – betalen een maandelijkse vergoeding voor aandelen in het netwerk, in plaats van het pand. Dit geeft zowel de stabiliteit van het huiseigendom als de flexibiliteit om te verhuizen tussen verschillende woningen. Net als bij een hypotheek verminderen de vergoedingen geleidelijk naarmate het vermogen toeneemt.

Doma is opgericht door oud-studenten van het Instituut voor Media, Architectuur en Ontwerp van Moskou. Mede-oprichter architect Maksym Rokmaniko: ‘We bouwen een gemeenschap van mensen die begrijpen dat huisvesting zowel iets tastbaars als een dienst kan zijn. De gebruiker betaalt om ergens te wonen en bouwt vermogen op zonder te hoeven sparen om een appartement te kopen.’ 

www.rics.nl