Meer gemeenten overwegen startersleningen

Steeds meer gemeenten overwegen startersleningen aan te bieden, zo meldt De Hypotheker.

 

Het aantal aangevraagde startersleningen heeft in de afgelopen drie maanden een lichte stijging laten zien. Ook hebben veel gemeenten hogere koopprijsgrenzen doorgevoerd vanwege de stijgende huizenprijzen. Daarnaast overwegen steeds meer gemeenten de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen. Starters kunnen zo net dat extra steuntje in de rug kunnen krijgen bij het kopen van hun eerste huis, aldus De Hypotheker.

Volgens cijfers van de hypotheekadviseur - met 180 vestigingen in Nederland- is het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar sinds de coronacrisis - van maart tot en met mei - met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Op dit moment is bijna één op de drie hypotheekaanvragen afkomstig van een huizenkoper in deze leeftijdscategorie. Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in de leeftijd tot 25 jaar is de afgelopen drie maanden zelfs met bijna 150 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook het gemiddelde hypotheekbedrag in deze leeftijdscategorie steeg afgelopen jaar fors: met 14 procent naar 198.911 euro. De grootste stijging van hypotheekaanvragen in de leeftijd tot 25 jaar is zichtbaar in de provincies Drenthe en Overijssel.

De toename is volgens De Hypotheker opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt. Nu het aanbod aan woningen sinds het begin van de coronacrisis toeneemt en de woningmarkt langzaam lijkt te stabiliseren, vinden echter steeds meer starters hun weg naar de huizenmarkt. Ook willen zij profiteren van de lage rente. De opmars van deze groep huizenkopers lijkt verder te danken aan de financiële steun die zij krijgen van hun ouders.

img
Redacteur
Profiel