Made by NRE ontwikkelt sluitstuk NRE-terrein Eindhoven.

Het plan van collectief ‘Made by NRE’ en Houben/Van Mierlo architecten is door gemeente Eindhoven geselecteerd als winnaar voor de herontwikkeling van de laatste vier kavels op het NRE-terrein in Eindhoven.

In een ensemble van vier onderscheidende gebouwen worden niet alleen woningen gerealiseerd, maar vooral ook een scala aan bedrijfsruimtes, ambachtelijke en creatieve werkplekken, een expositieruimte, een klein hotel en parkeervoorzieningen. Het project zal het sluitstuk vormen van de transformatie van het voormalig terrein van het nutsbedrijf regio Eindhoven. Het betreft de ontwikkeling van in totaal 5000 m², 30 parkeerplaatsen voor gebruikers en 50 openbare parkeerplaatsen.

Made by NRE is een collectief van onder andere topontwerpers, onderzoekers, ambachtslui, multimediaspecialisten, typografen, docenten, bakkers en monteurs. Partijen die deels al op het NRE-terrein werkzaam waren en zijn; die op het NRE-terrein hun thuis willen maken, en die echt samen “stad willen maken”.

Deze partijen zijn samengebracht onder begeleiding van Houben/Van Mierlo architecten en CPO-adviseur Bouwen In Eigen Beheer. Eindhovense partijen met ruime ervaring zowel in het organiseren van groepen eindgebruikers als met de ontwikkeling van eerdere projecten op het NRE-terrein.

Het ‘ambachtsdorp’ is een carré-vormig gebouw met werkplaatsen en designstudio’s aan de straat. Daarboven een ring van stadswoningen met royale dakterrassen. Het geheel georganiseerd rondom een collectieve binnentuin.

Daarnaast komt een ‘Body Building’. Een gebouw gekenmerkt door een bijzondere, tactiele ‘huid’ en een glazen orangerie/galerie aan het Gashouderplein. Het werk van de groep experimentele ontwerpers die hier zetelt draait om ‘lichamelijke projecten’ en trekt veel (internationale) klandizie en toeschouwers aan.

In een kloek ‘werkgebouw’ bevindt zich een kleine garage waar oldtimers worden gerestaureerd of een tweede leven krijgen als elektrische auto. Daarnaast dé Houben Worstenbrood bakkerij met bakkerswinkel en espressobar. Bezoekers van het gebied zijn welkom te overnachten in het bovengelegen boetiekhotel.

In het ‘parkeergebouw’ tenslotte worden naast de parkeervoorziening voor alle gebruikers ook een vijftigtal publieke parkeerplaatsen gerealiseerd voor omliggende woningen, kantoren en bedrijven.  Op het dak bevindt zich een aantal bedrijfsruimtes en een semiopenbare stadstuin, die bij evenementen zoals Dutch Design Week en GLOW bijvoorbeeld kan worden ingericht als pop-up stadscamping.

De planning is komend jaar de plannen nader vorm te geven en het jaar daarop te gaan bouwen.

 

 

Laatste nieuws

Evenementen