Lochem heeft wereldprimeur met villa’s op waterstof

Op kleine schaal is het al eens geprobeerd, hoofdzakelijk in niet bewoonde huizen. In het Gelderse Lochem wordt in het derde kwartaal voor het eerst langjarig bij een grotere groep bestaande en bewoonde huizen het aardgas voor verwarming en warm water vervangen door waterstof.

In een pilot in Lochem worden tien monumentale woningen aan de Nieuweweg in de wijk Berkeloord via het bestaande aardgasnetwerk van waterstof voorzien. Op het nabij gelegen industrieterrein Stijgoord leveren zogeheten tubetrailers het waterstof bij een ontvangststation aan. Vanaf de Nieuweweg zal het waterstof dan door het bestaande aardgasnet naar de 10 woningen getransporteerd worden.

De proef gaat minimaal drie jaar duren en sorteert voor op een bredere toepassing van waterstof vanaf 2030, het jaar van de Parijse klimaatdoelstellingen.  Uitgangspunt is dat het waterstof gemaakt wordt uit duurzame energie (zon- en/of windenergie), al is daar op dit moment volgens netbeheer Alliander nog niet genoeg van beschikbaar.

Beschermd stadsgezicht

De vraag voor een groen aardgas alternatief kwam via de energiecoöperatie LochemEnergie uit de bewoners zelf. Het verduurzamen van monumentale panden is vaak moeilijk. Gemeenten staan bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen niet toe omdat er sprake is van een “beschermd stadsgezicht”. Ook lenen oude huizen zich minder goed voor bijvoorbeeld een warmtepomp. De deelnemers aan de waterstofpilot hebben hun woning wel zoveel als mogelijk laten isoleren. Zij krijgen een nieuwe CV-ketel die geschikt is voor waterstof.

Lees ook: Havensteder en BAM vieren oplevering appartementen Bospolder-Tussendijken

Helemaal uniek is de toepassing van waterstof voor verwarming van woningen niet. De eerste drie cv-ketels op waterstof draaien al enkele jaren succesvol in Rozenburg bij Rotterdam. In Delft loopt een proef met een woning op de campus van de Technische Universiteit waar waterstof aardgas vervangt voor het maken van warm water. In Graft-de Rijp (gemeente Alkmaar) loopt ook  een haalbaarheidsonderzoek naar de toepassing van waterstof voor het verwarmen van historische panden.