Kroonenberg ontvangt prijs voor Q Residences Amsterdam

Kroonenberg Groep heeft voor wooncomplex Q Residences in Buitenveldert Amsterdam de Award of Excellence ontvangen voor ‘Best Tall Building, by height, under 100 meters’ tijdens de CTBUH-Awards, die onlangs werden uitgereikt.

The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) is een wereldwijde toonaangevende non-profitorganisatie. De organisatie onderzoekt hoe een grotere stedelijke dichtheid en verticale groei duurzamere en gezondere steden kunnen ondersteunen, met het oog op massale verstedelijking en de toenemende effecten van klimaatverandering wereldwijd.

Q Residences bestrijkt een oppervlak van 27.600 m² en telt 248 appartementen. Het bestaat uit een plaza en twee woongebouwen: het hoge, zwierige Quartz en middelhoge Qube. Voor dit project werd de Amerikaanse architect Jeanne Gang –van architectenbureau Studio Gang- in de arm genomen.

Voor het ontwerp van Q Residences dook Jeanne Gang eerst de geschiedenis van de wijk in. Zoals zij zelf toelichtte: “Ons uitgangspunt is altijd om te kijken wat we op een specifieke plek kunnen toevoegen. Een gebouw staat nooit op zichzelf.” Q Residences is het eerste project van haar hand in Europa.

Het Amsterdamse bureau Rijnboutt verzorgde de stedenbouwkundige inbedding en trad op als co-architect. NEOO was verantwoordelijk voor het ontwikkelingsmanagement van masterplan tot en met realisatie. Aannemer J.P. van Eesteren TBI realiseerde de bouw.

Na oplevering in december 2023 waren de woningen in zowel Quartz als Qube zeer snel verhuurd en is er op dit moment een wachtlijst voor geïnteresseerden. De commerciële ruimte onder Quartz is  verhuurd aan Cupra. In de commerciële ruimten onder Qube zijn Coffee District en haarstudio GP Experience gevestigd.