Inrev: Vastgoed trekt aan na zwak eerste kwartaal

De Nederlandse vastgoedmarkt heeft zich sterk hersteld na een zwak eerste kwartaal. Het totaalrendement voor beleggers kwam in het tweede kwartaal uit op 3,5%, tegen 0,01% in het eerste kwartaal.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 22 oktober 2021

Dat blijkt uit de resultaten voor Nederland van de pan-Europese Inrev Quarterly Asset Level Index, die de prestaties meet op gebouwniveau. Volgens Inrev is het gunstige Nederlandse resultaat mede te danken aan het wegebben van het negatieve effect van de verhoogde overdrachtsbelasting die begin dit jaar van kracht werd in de zwaar in de index wegende residentiële markt.

Het totaal rendement in heel Europa bedroeg 3,01% in het tweede kwartaal. Dat kwam voornamelijk voor rekening van de waardeontwikkeling die 2,10% bedroeg. Op fondsniveau bedroeg het totaal rendement 2,57%, terwijl dit in het eerste kwartaal 1,19% bedroeg.

De Inrev Quarterly Asset Level Index liet een breed gedragen herstel zien van de rendementen in heel Europa, waarbij alle grote markten rendementen rapporteerden van meer dan 2%. De sector industrie/logistiek toonde zich met een totaalrendement van 6,23% een ware sterspeler. Het was het sterkste kwartaalresultaat in 15 jaar. Over de afgelopen twaalf maanden komt het resultaat uit op 20,93%. Residentieel was de op één na best presterende sector met een totaalrendement van 3,46%. Kantoren vielen terug naar de derde plek met een totaalrendement van 1,07%, tegen 1,65% gedurende het eerste kwartaal. Na zeven kwartalen van rode cijfers leverde winkelvastgoed in het tweede kwartaal eindelijk weer eens een positief rendement op met 0,90%. Maar de waardeontwikkeling bleef negatief: –0,18%.

 

www.inrev.org