Huurder wegpesten lijkt aan de orde van de dag

Opeens duiken horrorverhalen op over huisbazen die hun huurders uit hun huizen pesten. Beleggers willen de woningen verkopen omwille van de Wet betaalbare huur en het verslechterde belastingklimaat.

In De Telegraaf doen huurders hun beklag over de gang van zaken. Een huurder kreeg naar eigen zeggen een oprotpremie van € 9000 aangeboden om een appartement op een mooie plek in Den Haag te verlaten. De verhuurder wil het complete pand verkopen, maar de huurder peinst er niet over om voor dat bedrag te vertrekken, aangezien hij in dezelfde omgeving geen betaalbare woning kan vinden. “Sindsdien weigert de verhuurder onderhoud aan de woning uit te voeren.”

Een ander kreeg te horen dat zij en haar vriend uit de woning weg moesten, ondanks een contract voor onbepaalde tijd, omdat de particuliere verhuurder het huis zelf nodig had na een echtscheiding. Een jurist meldde echter dat verhuurders zulke ‘trucjes’ gebruiken om huurders eruit te krijgen.

Damesscheermesjes

Zakenblad Quote diste een aantal dagen geleden de écht smeuïge verhalen op. In het hele land duiken plotseling vreemde mannen in studentenhuizen op, aldus het tijdschrift. De ongewenste bewoners veroorzaken opzettelijk overlast. Quote: ‘Poolse arbeidsmigranten die tot diep in de nacht harde muziek draaien, wietwalmen in huis en tanks met lachgas, twintig vreemde mannen die de badkamer urenlang bezet houden en damesscheermesjes gebruiken voor hun dikke, zwarte baardharen.’

Bijna alle studenten zouden daarna hals over kop de studentenhuizen hebben verlaten. Zelfs degenen met een contract voor onbepaalde tijd. Op eerdere verzoeken om te vertrekken gingen ze gezien de krapte op de woningmarkt niet in.

Portemonnee trekken

De waarde van een woning met huurder ligt al snel een derde lager dan zonder huurder, meldt Quote. In De Telegraaf geeft makelaar Rob van de Steege, bestuurder bij Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) aan, dat steeds meer beleggers hun panden willen verkopen. Een huurder erin is dan lastig . “Wij krijgen ook regelmatig de vraag wat de mogelijkheden zijn om de huurder eruit te krijgen.” Zijn advies: “De portemonnee trekken, met samengeknepen handjes naar de huurder toe en heel lief vragen of hij het pand wil verlaten als hij €30.000 meekrijgt, zeg ik dan.”

Taxateur Emile van Gelder van makelaarskantoor Peter Bruin geeft een rekenvoorbeeld in De Telegraaf: “Neem een Amsterdamse woning die leeg vijf ton oplevert. Als er een expat in zit tegen een huur van € 2000 per maand, krijg je er zo’n € 430.000 voor. Maar is de huur €1200? Dan krijg je misschien €260.000. Terwijl hij leeg bijna het dubbele waard is. De intentie bij verhuurders is momenteel ook echt om huurders eruit te krijgen.”