Huur voor één euro een jaar lang een winkel in Bussum

De winkelleegstand gaat ook aan het chique Gooi niet voorbij. Gemeente Gooise Meren wil daar iets aan doen met een opmerkelijke actie: huur een jaar lang een winkel in het centrum van Bussum voor welgeteld één euro.

De gemeente heeft, in overleg met vastgoedeigenaren, drie winkelruimtes aan de Nassaulaan in Bussum beschikbaar gesteld voor de actie. Startende en bestaande winkeliers kunnen hun ondernemersplannen indienen en meedingen naar een bijna gratis winkel. De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Zo is meer van hetzelfde niet gewenst, het winkelaanbod moet origineel zijn, en zijn massagesalons, coffeeshops, pizzeria’s en snackbars uitgesloten van deelname.

Na een jaar betalen de winkeliers, die een huurcontract voor twee jaar aangaan, echter het volle pond voor de winkel. Dat is zo’n € 2000 per maand. Het contract wordt ook stilzwijgend verlengd, dus de winnaars moeten al met al een succesvol winkelconcept neerleggen.

Leegloop

Het centrum van Bussum loopt de laatste jaren wat winkelaanbod betreft leeg. Pandeigenaren houden de huren echter op peil uit vrees voor waardevermindering van hun vastgoed. Het gevolg is dat startende middenstanders weinig kans maken op betaalbare winkelruimte.

De gemeente gaat de publieke ruimte in en op het Veerplein en de Veerstraat in Bussum in elk geval aantrekkelijker maken voor winkelpubliek en hoopt dat de één-euro-actie voor nieuwe aanwas zorgt. Adviesbureau voor de leefomgeving Stec Groep stelde voor gemeente Gooise Meren een programma voor commerciële voorzieningen en transformatie van -lege- winkelpanden op.